Toros Fresco- problem z odpalaniem

witam
jestem użytkownikiem nowego torosa fresco.
skuter niby ok ale mam z nim pare problemow
1, Ciezko odpala, musze długo kręcić zanim załapie
2, spore spalanie, na poł zbiornika paliwa zrobiłem niecałe 50Km
byłem dziś w serwisie ale tam mi powiedzieli ze na dotarciu takie rzeczy to norma..dodam ze skuter kupiłem w media expert i moim zdaniem fachowośc tych ludzi zostawia wiele do życzenia..nie bardzo sie znaja na tym czym handluja
skuter ma przebieg aktualnie 60KM, prosze o pomoc
pozdrawiam

jest nowy więc serwis,serwis,serwis , jak nie potrafią go naprawić to niech to na piśmie ci dadzą , i do zwrotu lub wymiany

nawet nie próbowali go naprawić tylko docierac do pierwszego przeglądu, nie chciał bym go zatrzeć na dzień dobry żeby później mi nie odmówili gwarancji. w moim przypadku pierwszy przeglad ok.300km wyjdzie na koniec sezonu:)

serwis jest od tego żeby go naprawili , ma normalnie odpalać a nie męczyć rozrusznik , oni teraz mają sezon więc się wymigują ,- poślij ojca ze skutem i niech mu na piśmie odmówią.

Kupiłeś skuter w sklepie rtv/agd, nie oczekuj więc, że będą tam fachowcy od motorowerów? Przejedź te 300 km i niech robią, od czegoś wszak ta gwarancja jest.

Sam mam ten skuter. Ale aktualnie go remontuje ponieważ miałem czołuwe. Spalanie jest wysokie i z tym się niestety musisz pogodzić. Jest to duży skuter, silnik 4t i ma za mało mocy. Więc palił będzie dużo. 50ccm do tego skutera to za mało. Mi po dotarciu pali 4l100km 7.000 nim przejechałem próbowałem coś zrobić z tym spalaniem, ale nic nie zrobisz. Na blokadach palił 3l. Po odpięciu kabelka śmigał max 60kmh i spalał 4l. Jest to duży skuter i nic nie zrobisz. O awarje silnika się bać nie musisz. Tylko przygotuj się na wymiane paska. Dużo osób się skarżyło tutaj na stukanie w przekładnie. Było to spowodowane paskiem. Mi też stukało przez ponad 4,000km aż w końcu pasek mi szczelił. Wymieniłem pasek i stuków nie było. Jak byś miał jakieś pytania co do tego skutera to jestem do Twojej dyspozycji. Pozdrawiam!

edit: Co do ciężkiego odpalanie z rozrusznika to może być wina akumlatora. Wiem że jest nowe, Ale wszystko jest możliwe. Na kopa zapala normalnie?

Quantumek ile ci pali 4/100 na 50 cm3 ? , jak to 4t to coś nie tak , ja mam Quantuma 4t i mi palił na 50cm3 2l. , teraz mam 90cm3 i poli 3 z malutkim haczykiem

z kopa nie bardzo chce palić;/
znalazłem jeszcze inny serwis w mieście i tam podjade,
spalanie 4 litry?!! zszokowałeś mnie kolego:) troche dużo!
Mario1>>> mam 27lat, nie musze ojca posyłać:D:D

jeszcze jedna chyba usterka.
czy skuter posiada takie cudo jak ssanie??
zauważyłem ze łapie wysokie obroty po odpalenie, dla mnie za duże

Jeżeli skuter jest zimny to przez 20-30 sekund będzie pracował na wysokich obrotach. Potem ssanie się wyłączy i powinno być normalnie

a jeśli nie schodzi z obrotów??

To coś z ssaniem będzie. Jeżeli jeździsz na ssaniu to się nie dziw że masz takie spalanie

Witam. Skuter jest duży to fakt, ale spalanie jest bardzo duże,ja posiadam TOROSA GP500, to taki sam skuter jak fresco, ale u mnie na dotarciu palił około 3l na 100km, teraz mam przejechane jakieś 1800 km i pali w granicach 2,70 l na 100 km. Osobiście miałem problem ze ssaniem,odpalał i gasł jak był zimny, ale wymienili gażnik i problem znikł, teraz co prawda trochę mi się dusi na małym gazie, ale myślę że sobie z tym poradzę. Ogólnie skuter jest duży i ciężki, więc mało palić nie będzie, ale nie takie ilości paliwa. Myślę że wizyta na serwisie i regulacja gaznika , a w razie potrzeby wymiana i będzie git. Pozdrawiam.

spalanie zalezy od stylu jazdy, ja mam lekki skuter bo pisze że waży 90kg.
Na dotarciu jeździłem 45/50km/h na niskich obrotach to spokojnie mieścił sie w 2l, a teraz manetka do końca, szybkie przyśpieszanie i wg. teraz pali mi 3l/100km może troszeczkę więcej

Spokojnie schodzi ale po 20 sekundach to chyba kolega idzie do kibla a nie silnik się rozgrzewa.
Trudne odpalanie prawdopodobnie jest spowodowane za wysokimi obrotami biegu jałowego czyli jak nie dodajesz gazu.
Rozgrzej silnik (pojeździj 20 minut), postaw na centralnej i zmniejsz obroty (jak masz obrotomierz to bez ssania około 1800 obr/min).
Co nie znaczy, że będzie palił jak cudo bo takie uroki docierania ale do 300km powinno przejść.

Witam ja swojego fresco kupiłem 6 dni temu. I z tym odpalaniem jest tak jak jest zimny stawiam go na stopce centralnej i odpalam najpierw wchodzi na wysokie obroty a po ok 8-10 sec raptownie mi obroty spadają i tak trochę falują aż w końcu gaśnie ale potem jeszcze raz odpalam i już jest na malutkich obrotach i jadę powiedzmy ok 10-12 km dojeżdżam do miejsca i czekam aż obroty spadną ale nie spadają już tak bardzo jak po odpaleniu przejechałem już nim 160 km. Czy wniosek z tego że jest wszystko ok czy nie bardzo ???
A spalanie szacuje tak na ok 3/100 w tej chwili ale jest na dotarciu.