Toros F16 - przyspieszenie

Witam.Mój Toros od jakiegos czasu przestał dobrze przyspieszac (od 0 do 60km/h bez problemu) teraz przyspiesza powolutku do 10kmh a potem "nabiera siły" i idzie normalnie. W czym problem ? Kolega powiedział mi żebym wymienił rolki na lżejsze i sam myslalem nad wymiana filtra na stożek.Czy to dobry pomysł ? Proszę o pomoc :)

Zależy, jak definiujesz "od jakiegos czasu". Przy przyspieszeniu dużą rolę odgrywa sprzęgło. Ja ostatnio oczyszczałem z pyłu okładzinowego (1500km i cała komora napędowa była ufajdana) napęd i przez pierwsze kilkadziesiąt kilometrów startował elegancko. Teraz jest ciut słabiej ale na dobrym poziomie. Oczywiście inaczej będzie wyglądać sprawa przy nierozgrzanym silniku oraz w przypadku przegrzanego sprzęgła. Jeśli masz fabryczne sprzęgło to również fabryczne sprężyny czyli sprzęgło łapie w okolicach 3 tys obrotów. Taki setup jest dobry do codziennej jazdy, bo daje ci możliwość kulturalnego podjeżdżania z mają prędkością. Jeśli dasz twardsze sprężynki do startu z 5-6tys obrotów to na pewno odczujesz różnicę przy ruszaniu ale kosztem ciągłego pałowania silnika ;)

Oczywiście przyjmuję, że masz czysty gaźnik, olej silnikowy poniżej 1500km przebiegu i wyregulowane zawory.

Olej wymienialem 2 tygodnie temu
A gaznik tydzien temu