Mam problem a właściwie pytanie czy coś się stanie jak dolałem olej silnikowy do starego. Na skuterze przejechałem już 300km więc nadszedł już czas na wymiane oleju ... myślałem że wylałem już cały ale jednak zostało trochę ;/ i dolałem nowy czy coś się stanie ?
Jeżeli to ten sam olej, to nie powinno się nic stać, bylebyś od razu po wlaniu nie jeździł, poczekaj pare minut, przechyl skuter na lewo, prawo i dopiero, odpal go i przejedź się tak z 2-3km żeby się dobrze wymieszał, odstaw skuter na noc, następnego dnia spuść cały olej co do kropli i wlej nowy : )
Okej z olejem już wiem ale pojawił się nowy problem . Gdy jade nawet na małych dołkach to coś mi stuka tak jakby pod siedzeniem ;/.
Może masz coś w bagażniku pod siedzeniem ; d
Zgaś go, poczekaj, aż wystygnie, przejedź się kawałek, dosłownie 100m na minimalnym gazie i sprawdź jak się skuter zachowuje, następnie wyjedź na drogę i jedź na pełnej manetce, ale nie więcej niż 45, bo gdyby to był tłok, to już się skuter zatarł, oby nie, mogę się mylic, ale jeżeli go zatarłeś, to połowa silnika do wymiany: (
Ale na równej drodze nic nie stuka . Tylko na nierównościach.
To może jakieś luzy, tak jak mówił kolega wyżej.
Już załatwione wszystko oleju nie spuszczałem bo i tak to ten sam olej . A stukało przez niedokręconą śrubkę która trzymała tłumik ;) dzieki za pomoc.