Toros F16 - kilka pytań.

Witam!!!
Mam pare pytań odnośnie Toros F16 który posiadam.
1.Czy można w nim zmienić przedni hamulec na tarczowy?
2.Czy prędkościomierz można wymienić na jakiś inny ładniejszy?
3.Czy można zmienić koła na jakieś większe?
4.Czy plastiki można wymienić na jakieś inne albo przemalować?

to nie prosciej kupic inny skuter :o

Pewnie można, ale jak chcesz tyle przerabiać to od razu trzeba było kupić jakąś nową Yamahę, tam nic byś nie robił a może nawet byś pieniędzy zaoszczędzić zamiast w skucie za 1500zł robić przeróbki które nie wiadomo ile razy przewyższą wartość skutera...

ad. 1 Bez zmian widelca, koła nie da rady. Koszt przewyższy wartość skutera.
ad. 2 Można, ale pewnie nie obejdzie się bez modyfikacji plastików, cięcia, dopasowywania. Zawsze możesz wymienić same tarcze, robiąc je samemu.
ad. 3 Nie
ad. 4 Plastiki można przemalować wg gustu.

hmm to zamiast kupic sqta za 1500 i wladowac kolejne 1500 trza bylo np street 50 wziasc ;D

Zrobić się da wszystko ale koszt jaki za to wyjdzie przewyższy kilka krotnie wartość skutera.

Super_Fun_Sk... napisał:

Witam!!!
Mam pare pytań odnośnie Toros F16 który posiadam.
1.Czy można w nim zmienić przedni hamulec na tarczowy?
2.Czy prędkościomierz można wymienić na jakiś inny ładniejszy?
3.Czy można zmienić koła na jakieś większe?
4.Czy plastiki można wymienić na jakieś inne albo przemalować?

to po co się w jego posiadanie władowałeś?

Witam. Na początku chciałbym serdecznie wszystkich przywitać gdyż jestem świeżo upieczonym forumowiczem. Skuterowo.com śledze już od jakiegoś czasu lecz teraz dopiero jednak zdecydowałem się zarejestrować w serwisie. Jestem szczęśliwym posiadaczem Torosa F16 :) Mam z nim jedynie dwa problemy. Może ktoś z Was okaże swoją dobroć i postara mi się pomóc :) A więc:

1. Jakiś czas temu wpadłem w dziurę i od tej pory skuter nie odpala z rozrusznika. W ogóle go nie słychać jak kręci. Wygląda to tak jakby przycisk teraz był tylko dekoracją do kierownicy :) Co to może być waszym zdaniem za usterka i gdzie jej szukać ? :)

2. Nie działają mi światła stopu. Kiedyś padło najpierw przedniego hamulca, a teraz tylnego no więc postanowiłem, że w końcu mógłbym się za to wziąć. Wiem jednak, że jak grzebałem to wykryłem, że to wina czujników. Czy one tak szybko padają ? Waszym zdaniem kupić te do skuterów 4t najtańsze za 4 zł czy pokusić się o jakieś lepsze ? Jest jeszcze sprawa dopasowania czy inne (droższe) będą pasowały...?

Dziękuję za każdą Waszą pomocną podpowiedź z góry :)

Poszukaj po przewodach. A światła i inne rzeczy dobrze działają? Bo może jak wpadłeś w dziurę to kabelek od akumulatora się odczepił ;p

Bidon od razu zaznaczam, że się nie znam, ale w moim skuterze padła czujka właśnie ta w kierownicy od hamulca z lewej strony i nie mogłam z tego odpalać. Działała z prawej i dlatego z tego hamulca odpalałam. Skoro Tobie obie nie działają to dlatego pewnie tylko z kopki odpalasz. Wymienił mi czujkę i jest oki. Ja nie przypominam sobie abym gdzieś wpadła w dziurę ...po prostu czujka padła. Może podobnie jest u Ciebie? Jeśli ktoś ma inny pomysł niech pomoże chłopakowi :)

Michał wszystkie światła działają prawidłowo na szczęście. Jutro mam trochę czasu więc przejrzę kabelki.
Hanita być może masz rację :) Wymienie te czujniki i zobaczymy czy to coś da. Jeżeli tak to super i zwracam Tobie pokłon :) Jeżeli nie dalej trzeba będzie poszukać przyczyny :) Dzięki wielkie za Wasza pomoc :)

A czy ktoś robił samemu hamulce i wie ile to kosztuje?

Sprecyzuj o co chodzi. Chodzi Ci o zmianę szczęk czy wymianę przedniego na tarczę ?

Wymianę szczęk...