witam mam torosa el clasico i zmienilem wczoraj cylinder i tlok pytanie mam w jakim polozeniu powinien byl walek rozrzadu jezeli tlk ustawie w gornym punkcie :) znaczy czy jest jakis znak na glowicy bo nic tam nie widze :) dzieki za info
Kropka na zębatce rozrządu powinna być dokładnie w lewo na godzinie 9. Na glowicy powinno być wycięcie w tym otworze który jest przykryty tym dekielkiem z lewej strony.
Dzieki za odp ustawilem tak i dziala tylko ze takie delikatne stukanie slychac po odpaleniu . jak krece recznie kluczem to wszystko chodzi bez zadnego oporu czy stuku a jak zapali to jest takie troche stukanie :) musze to ogarnac jakis pomysl ? :)
Jeżeli takie cykanie to wszystko jest w porządku. Zawory muszą mieć delikatny luz (ssący 0,05mm, wydechowy 0,07mm). Mam nadzieję że ustawiłeś luzy zaworowe szczelinomierzem? Właśnie z powodu luzu jest taki dźwięk i on jest naturalny.
czyli po zmianie cylindra i tloka musze przestawic zaworki tak ? :) bo nic z tym nie robilem jeszcze :)
ale bardzo dzieki za odpowiedz :)
Żeby było dobrze to kup szczelinomierz z listkami 0,05 i 0,07mm i ustaw zawory tak jak wyżej pisałem. Wtedy będziesz pewny że wszystko jest w porządku.
Spoko ja mam szczelinomierz tylko nie wiedzialem ze musze ustawic to po wymianie . jutro bede dlubal dalej dziek jeszcze raz za pomoc . pozdrawiam
witam
Mam też zipp toros el Clacico i problem jest w tym że na pełnym gazie motor muli nie chce jechać co może być przyczyną