Toros el Clasico - kilka pytań.

Brzydkie? A kupisz inny ładniejszy i nowy w tej cenie? :) Ja za swój dałem 1100zł nówka z reala :]

Motorower kosztował dokładnie 1400zł w gotówce. Zanim go zakupiłem doszukiwałem się wad i tak znalazłem uszkodzony zamek w kufrze więc wynegocjowałem 100zł mniej. U nich najtańszy kufer kosztował 140zł w tedy. W dodatku tym idiotom pokazałem film z internetu Toros m50, gdzie są wskazania paliwa w diodach led i wmówiłem im że ten egzemplarz jest wadliwy, gdyż nie wskazuje w ogóle poziomu paliwa, a że zeszły im 3 egzemplarze wcześniej i nie mieli jak sprawdzić na innych, bo mój był ostatni i nikt nie zgłaszał takiej wady, to kierownik oglądając film z niesmakiem stwierdził, że mam racje wynegocjowałem kolejne 200zł :)

http://www.youtube.com/watch?v=5fj5MgLQ2FI
35sec filmu są wskazania paliwa :D

A mi się podoba Toros, ale jak pisałem wcześniej lubię metal :)
Pofarciło ci się reactor. Ja za swojego w Carefurze dałem 2k. Jutro jadę na pierwszy przegląd po 300km. Ciekawe czy dziadek mi wymieni gniazdo w lampie kierunkowskazu, bo mi notorycznie żarówka wypada. Jakie ja już patenty zastosowałem...., Mc Gaywer się chowa :p
No i koniecznie muszę kupić rękawice, bo mi łapy zamarzają.
Czy u was też na 3 biegu leci maks 45km/h ?
Podobno 4 to bieg ekonomiczny, a mi na 4 dopiero idzie dalej. Maks na budziku miałem 62, ale choć delikatnie, było jednak z góry :). Po prostej tak na spokojnie przy 6k obrotów jedzie 50. Potrafi się wkręcić na ponad 7,5k obrotów, ale tylko raz go tak przycisnąłem. W końcu jest na dotarciu :p .

Mój też kosztował 2000zł z tym że 600zł zwracali w bonach, które to wymieniałem przy kasach z klientami, którzy dokonywali zakupów. Więc liczę że dałem łącznie: 2000zł - 600zł (zwrot w bonach) - 300zł (za wady) - 1100zł i ani grosza więcej :)

PS: Mi też podoba się toros M50 i z miejsca bym go zamienił, no ale cóż... Toros M50 kosztuje 2500zł, El classico kosztował mnie tylko 1100zł :D

A poniżej link do oferty, z której skorzystałem :) Na zdjęciu jest informacja o 600zł w bonach :)

http://www.hiperpromo.pl/promocja_real-motorower_el_clasico-6237459.html

No to jest nas sześciu :) - zakupiłem go w takiej samej promocji jak reactor :)- jedynie brak reklamacji, zrobiłem nim dopiero 100 km - kilka rzeczy, które mogą Wam się przydać bo z natury lubię grzebać a mam już kilka latek na karku i rozebranych simsonów:
1. Ssanie - działa na zasadzie zamykania dopływu powietrza - jak go "włączymy" czyli całkowicie damy do góry - clasico gaśnie z braku tlenu :) - chyba lepiej tego nie używać;
2. Gaźnik reguluje się bardzo prosto - jest tego pełno na necie - jedna śrubka od mieszanki druga od obrotów - kilka prób i doszedłem do tego że jak jest zimny to mam 2 tys obrotów po nagrzaniu ok 1,6 tys.;
3. Zdjąłem osłonę z małej zębatki - jest 13 zębów (i to jest ta blokada - z tego co tu nawet pisali trzeba dać 17);
4. Łańcuch miałem trochę za luźny, tarł po takich białych plastikach w obudowie) - poluzowałem tylne koło dwie śruby przeciwstawne oraz kontra (delikatnie, nie trzeba mocno odkręcać) - naciąg regulujemy dwoma śrubami - są znaczniki (kreski) - ręką sprawdzałem naciąg - WAŻNA rzecz nie ściągałem całej obudowy łańcucha tylko dekiel z zębatką (dwie śruby) - ręką kręciłem koło na zerze jak mocno trzymało to trochę luzowałem - przed dokręceniem głównych śrub odpaliłem go na nóżkach - gdzieś wewnątrz obudowy trochę łańcuch tarł jednak po dokręceniu tych śrub jest ok - powiem nawet że super :) - takie mam wrażenie;
5. FILTR POWIETRZA - powiem tak jak macie nerwice i duże ręce to dajcie sobie spokój - nie wiem jak to chinole robią czy nasi - ale naprawdę trzeba mieć cierpliwość - mi zajeło to żeby poskładać do kupy 4 godziny i do tej pory nie wiem czy dobrze złożyłem :) - filtr powietrza znajduje sie tam gdzie akumulator - połączony dwoma gumami (taki papierowy idący w stożek) na końcu jego znajuje się plastikowa podstawa idelanie dopasowana do jednej z rur gumowych, następnie druga rura wchodzi na drugą - na to opaska, a powietrze jest zasysane spod naszej d..... - NIE MA żadnego zwężenia czy stożka ograniczającego dopływ powietrza (chyba, że jest to filtr);
6. Jeżeli chodzi o bicie kół - to sprawcie hamulce czy nie ma cie za mocno podociągane - szczęki się jeszcze dopasowują i to może być przyczyną, u mnie też lekko bije ale praktycznie niewyczuwalne - jedyna wada to bardzo słabe hamulce - myślałem na początku że albo chinole krzywo odlali koła albo opona - ale kręciłem na nóżkach i wyglądało ok (brak bicia);
7. UWAGA - odpływ płynów z akumulatora (kwas) ciekło mi na śrubę od nóżki i od razu zeszło kawałek farby, itp. musiałem wszystko czyścić i zabezpieczyć przed rdzą

ufff....... no to tyle - jak coś zauważę to was niezwłocznie poinformuje - generalnie fajne te nasze motorki :)

pzdr

O ile istotnych rzeczy przeczytałem... ;) Fajnie, że znalazł się ktoś, kto może nas wesprzeć mechanicznie :) Korzystając z okazji...

1. Czy kolega picadero dostawał się pod liczniki? Wydaje mi się, że tam jest gotowa instalacja poziomu paliwa (wskaźnik LED). Od jakiegoś czasu już kombinuje aby zakupić bak od Toros M50 (w nim jest pływak) i podłączyć pod mam nadzieje istniejącą instalacje od wskazań paliwa :) A może jest jakieś inne ciekawsze rozwiązanie? Trochę mnie to irytuje, że jest brak wskazań paliwa :)

2. W motorowerach Toros M50 są podgrzewane manetki jak mi wiadomo... i u nas też chyba :) Zauważyliście, ze do każdej z manetki (pod manetki) idą po 2 przewody nie wiadomo po co? :) Prawdopodobnie pod manetkami są maty grzewcze, z których to są owe przewody idące nie wiadomo gdzie i po co :) Domniema, że jedynie jest brak włącznika do nich...

3. Powiedz mi jaki mamy tam łańcuszek? :) 420 czy 428 ile ogniwek oraz jaką zębatkę mamy z tyłu?

ooo nawet nie wiedziałem, że są takie rzeczy :), sprawdzę to oczywiście - jeżeli chodzi o łańcuszek to rozebrałem tylko osłonę przedniej zębatki - trochę boję się ruszać całej obudowy bo wiedzę, że ktoś się namęczył aby to poskładać do kupy :) - na pewno policzę ogniwa

znalazłem link do sklepu z częściami do naszych motorków :) - jest nawet ten filtr powietrza i kompletna obudowa o której wspominałem

http://www.abmotoparts.com/products/en/Wonjan-WJ50

Odnośnie przedniej zębatki, jaki jest symbol 17 zębowej? I czy zamiana na 17 nie spowoduje spadku mocy kosztem prędkości?
http://www.rooader.pl/?k=katalog&w=&d=352&d1=77&d2=399
Pytanie : która będzie odpowiednia?

Toros jest już po pierwszym przeglądzie. Jednak pojechałem na Garażową. Dziadek po lepszym poznaniu okazał się nawet sympatyczny. Pomyślałem, że mimo wszystko to chińczyk i gwarancja może się przydać.
Pogadałem sobie z nim. Powiedział, że jeśli leci 60km/h to blokad nie ma. Gaźnik w/g niego ustawiłem dobrze. Z kierunkowskazu wyjął mój Mc Gayweryzm i zanim dojechałem do domu, to znowu żarówka wypadła. Zrobiłem jak było :)
Pierwszy raz jechałem przez miasto w godzinach szczytu na moto i powiem wam, że zawsze tego chciałem. Samochody stoją, a ja sobie między nimi tralala i do przodu :D . I co z tego, że tylko 50km/h. Ważne, że jadę a nie stoję :D

Emilos ma rację, ale wadą jest, że te maszynki się strasznie męczą przy 50 km/h zgodnie z sugestią michalk001 - z tego co zauważyłem mocowanie zębatki jest identyczne jest ogar 900 - jeszcze to potwierdzę - koniecznie trzeba sprawdzić łańcuch bo przy 17 zębach musi być 428 oczek - jeżeli chodzi o moc to są po to biegi, którymi idealnie dobierasz moc - na trzecim nie lecisz 45 tylko więcej i tak dalej :)

Witam!

Ja również jestem posiadaczem el clasico.

Intryguje mnie w nim prędkość, gdyżnawet najgorsze automatyczne chinole jadą te 80/h, byłem kompletnie zielony i w sumie nadal troche jestem :)
Ale zacząłem w nim grzebać doszukując sie blokad i na pewno jedną z nich jest zwężka w cylindrze (kolanko ma większą średnice, a w cylindrze jest ona zmniejszona, przez co paliwo nie docieka w 100 procentach), osobiście się za to nie brałem bo boję sie późniejszego poskładania cylindra. Wydaje mi się, że zblokowany jest również moduł zapłonowy, gdyż na 4 biegu obroty resetują się do 7,5 tys. i niestety dalej się nie wkręcą i jeżeli chodzi o tą blokadę moduł jest pod osłonką z wydaje mi się lewej strony i kostka jest 5 pinowa z tego co patrzyłem. Moduł odblokowany został przeze mnie zamówiony i zobaczymy czy to coś da :) Jeszcze jedno nie sugerujcie się różowymi kabelkami po odkręceniu osłonki, gdyż to nie jest żadna blokada sprawdziłem oba jeden jest do akumulatora, a drugi podajże do świecy zapłonowej.

Interesują mnie bardzo te zębatki. Picadero widzę, że Ty jesteś obczajony, mógłbyś mi podać bezpośredni link do pasującej 17 ząbkowej zębatki na allegro? bo boję się, aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Z góry dzięki i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam
JokeR :)

Znalazłem takie zębatki, któraś z nich jest dobra? :)

http://allegro.pl/zebatka-przednia-king-los-atv-cross-17z-428h-i2349054723.html

http://allegro.pl/zebatka-przednia-choper-los-king-ogar-17z-428-i2355589749.html

Dzieki JokeR za info o blokadach - nie mialem jeszcze czasu rozkrecic i policzyc oczek lancucha - jezeli chodzi o zebatke to nasza wyglada bardzo podobnie jak ta z linków - jedynie jest brak tych dziurek i to mnie martwi - jak rozkrece to zrobie foto i zmierzę suwmiarka

Nie ma sprawy :)

Ja również dziękuje i czekam na info o zębatce.

to już 6 klasyk na forum
mam el classico i miałem z ni jeden problem z 8 koła odstawiłem go do serwisu koła mam wymienione.
Mam tylko jeszcze jeden problem przy 6tys. obrotów motorek traci moc
czy są w nim jakieś blokady???

niektórzy twierdza, że są inni, że nie. Ja uważam, ze coś tam gdzieś siedzi bo mam podobnie. Na 4 biegu mogę maks odkręcić manetkę na 2/3, a powyżej motorek słabnie i zwalnia. Jak ujmę z manetki poniżej 2/3 to wzrastają, a silnik zaczyna znów normalnie pracować.

PS: 6 posiadaczem klasyka był Picadero, a ty jesteś już 8 jak mnie nic się nie pomyliło ;)

Zauważyłem, że wpisując w goglach "toros el clasico" temat jest na 2 miejscu od góry, co znaczy, że w Ciągu kilku tygodni zbierzemy wszystkich właścicieli Tego modelu i tym samym, będziemy mieli sporo wiedzy do wymiany i odpowiedzi na wiele pytań ;)

Dzisiaj sprawdzę zębatke :) - jeżeli chodzi o obroty to u mnie to samo - czyli wychodzi, że albo moduł blokuje albo go zalewa, ale raczej moduł bo akurat przy tylu obrotach

zaobserwowałem to samo co reactor z tym zwalnianiem na 4. Na 3 biegu co dziwne leci maks 45, choć czytałem, że na 3 zasówają lepiej niż na 4. Coś mi jednak mówi, że jakieś blokady Clasic ma. Puki co jest na gwarancji więc nie grzebie.
Zaintrygował mnie ten wskaźnik poziomu paliwa i podgrzewane manetki. Wskaźnik poziomu paliwa przydał by się szczególnie, bo pali to tak mało, że można całkiem zapomnieć o tankowaniu i się w pewnym momencie zdziwić :D

Kolego pytałeś jaki to ma silnik.. Wydaję mi się, że to 139QMA lub 139QMF