Witam. Jestem posiadaczem motoroweru jak wyżej Toros elClasico mianowicie nie chcą mi się palić światła wszystkie przednie i tylne chciałem zobaczyć czy styki są dobrze popodłanczane i źle mi wskazuje wyświetlacz biegów ma ktoś pomysł jak to zrobić ??
Z elektryką (gdziekolwiek) nie jest tak, że "ma ktoś pomysł jak to zrobić". Musisz posprawdzać złącza, przewody, czy w ogóle masz napięcie na akumulatorze itp. Dopiero jak to będziesz mieć sprawdzone, zacznie się szukanie. Najlepiej by było mieć schemat elektr. od tego motorka i "iść" po kolei od akumulatora do żarówki reflektora sprawdzając w realu po kolei czy masz tam przejście = miernik (nawet taki za 10zł) będzie wymagany ew. mała żaróweczka 12V na dwóch kabelkach.
Jak nie kumasz elektryki, to daj to zrobić komuś kto to łapie, bo możesz narobić więcej szkód niż masz teraz (włącznie z pożarem).
Z elektryką nie da się w ciemno powiedzieć co to jest. Tak jak kolega wcześniej pisał , albo ogarniasz co nie co i bierzesz miernik , sprawdzasz każde styki i moduły , patrzysz czy nie ma luźnych połączeń albo oddajesz do serwisu i oni Ci to zrobią. Jak ogarniasz co nie co z elektryki to problemy z światłami nie powinny być skomplikowane , stawiałbym na luźny pin w jakiejś kostce. Natomiast błędne wskazanie biegów może być spowodowane uszkodzeniem czujnika, ale to tylko moje przypuszczenia.
kemil23 napisał:
...i źle mi wskazuje wyświetlacz biegów...
Pytanie jeszcze: co oznacza "źle wskazuje" - pokazuje nie ten bieg co jest wrzucony, czy pokazuje bzdury w postaci liter (E, L, A, b, h...) lub biegi których nie ma (5, 6, 7, 8, 9). Jak to pierwsze, to jak Kolega wyżej pisał, a jak pierdoły wypisuje, to może padła część elektroniki odpowiedzialna za cyfrowe przedstawienie biegu.
problem biegów rozwązany jeszcze tylko te światła cały dzień w nich gdzebalem i nic nie wyniklo