To blokada czy normalna część??

Przeczytałem dzisiaj na pewnym forum, że w Peugeotach blaszana obudowa wariatora to blokada. Wygląda to tak: To faktycznie jest blokada czy seryjna, obowiązkowa część, a user tamtego forum to kompletny laik???

Tak to jest blokada wykręć to i będzie git ;]

Chodzi o ten talerz w środku czy to z zew. to okrągłe co jest? Bo brejdak ma w vivacity jakby ten talerz ale on wygląda jakby byl z blachy i mu powiedzieli że to blokada…

Chodzi o to kółko z blachy, które jest na zewnątrz wariatora przykręcone trzema śrubami. Poczytałem w necie o blokadach w Peugeocie i jestem pewien, że to właśnie ona. Ale nie przypuszczałem, że mogą być różne rodzaje blokad na tym samym podzespole. Dzięki za pomoc. Jutro zdejmują :smiley:

Kolega ma coś takiego w hyousungu ale nie wiem czy to blokada ;/

To na zew. to jest blokada NA PEWNO!

Jak dla mnie to to nie jest zadna blokada miałem ja w Vivacity i leciaj 80km/h z to wasza niby blokadą a był caly serie a taki skyter więcej nie pojedize na pewno :!:

To jest po to aby blokować ten ,talerzyk" żeby on dalej nie poszedł przy czym rolki dalej nie idą… czyli blokada =) PS.gdybyś mógł dać zdjęcie bez tego talerzyka to bym ci wtedy powiedział na 100% czy to jest blokada czy nie…

[ Dodano: 2008-07-16, 12:59 ]
A jednak to jest blokada na 100% bo patrzyłem na swoim starym wario i też nei ma tej blaszki zew. a są miejsca po śrubkach =)

ja miałem taką blaszke w seryjnym wario piaggio zipa, nie była to blokada. Nie przeszkadzało to w niczym. Wątpię, zeby w pugu była to blokada, no ale cuda się zdażają :stuck_out_tongue: :lol:

Doczekałem dnia, rozkręciłem, zobaczyłem i wnioski są takie: To nie jest żadna blokada, nic nie ma do osiągów. Chyba służy jako obudowa albo producent nie miał co zrobić z blachą… Nie ma sensu tego zdejmować, szkoda czasu :stuck_out_tongue:

Hmm jak byś pokazał zdjęcie bez blaszki ale ona jest chyba wtedy jak zdejmiesz wszystkie blokady i wtedy na wario i ci obroty polepszy nie jestem pewien ale u mnie w starym wario też są dziurki po śrubkach ;]

Skuter mam odlokowany chyba całkowicie i zupełnie nic mi zdjęcie tego nie dało

Jak byś mógł pokazać fotkę bez tej blaszki jak to wygląda…

Nie chce mi się rozkręcać skutera, ale znalazłem zdjęcia na allegro. http://allegro.pl/item393852769_wariator_peugeot_honda_nie_yamaha_honda_piaggio_.html

Nie wiem ale ja w swoim tego nie miałem i nie mam =D

Adverion napisał:

Nie wiem ale ja w swoim tego nie miałem i nie mam =D

bo to jest niepotrzebne :P ja miałem to u siebie, ale po odkręceniu i tak nic nie dało :roll:

No właśnie! Wszystko wyjaśnione. Mam nadzieje, że jakiemuś użytkownikowi Peugeota przyda się ta wiedza. Temat do zamknięcia.

tak nawiasem dobre rycie mam czytając te posciki :smiley: “to jest blokada na 100%” hahaha nie mogę :stuck_out_tongue: TO NIE JEST ZADNA BLOKADA TYLKO JAK BY UŁATWIENIE UZYTKOWNIKOWI ZMIANY ROLEK PODCZAS ZDEJMOWANIA WARIATORA ANI SLIZGI ANI ROLKI NIE WYPADNA!!! pozdro :mrgreen:

Oj dzieci dzieci… to jest blokada i jestem tego pewien… mi też to nie dało nic na v-maxie ani przyspieszeniu jednak mój peugeot vivacity nie jechać więcej niż 60 obojętnie czy z górki czy pod… a gdy to sciągnąłem to na prostej miał v-max taki sam, lecz z górki jechać nawet 80… a teraz nowy własciciel podregulować go i ładnie 75 na prostej leci… prawdopodobnie jakby peugeot wtedy byl wyregulowany to ta blokada dała by mu ok 15km/h więcej no ale ja tego nei zrobiłem tylko nowy własciciel… ja podaje swój przykład… jak to jest u mnie… wiec tak samo powinno byc u was… A ty seba widzę ze nawet peugeota nie masz… więc bądz łaskaw i się nie odzywaj :slight_smile:

Może trochę napisze nie na temat peugeota ale … Teraz mam dwa skuterki Honda SFX>2005r Piaggio ZIP>1994r I teraz tak: W Hondzie nie mam tej blaszki A w Piaggio Mam Jak widzę jak pracuje wariator Hondy to sądze że tej blaszki nie powinno być bo ona blokuje i nie pozwala się wysunąć dalej temu co jest w środku