Witam. (znowu…)
Swojego czasu strasznie rozwinąłem temat tuningu skutera TGB R50X.
Wszystko było już omówione, porównane, spis części zrobiony… całość miała kosztować bodajże ponad 4000 zł. Niestety, ale nic z tego nie wyszło - pojawiły się potrzebne wydatki na inne sprawy/hobby/sporty.
Został mi ostatni rok korzystania ze skutera i chciałbym się przekonać co ten sprzęt tak naprawdę potrafi na swoich seryjnych częściach na maxa.
Skuter był kiedyś tam w serwisie w celu odblokowania go, ale nie chcieli powiedzieć co zrobili. Jedno jest pewne - “ślepej kiszki” nie ucięli, więc chcę to zrobić (chociaż słyszałem od innego użytkownika R50X, że to kompletnie nic nie dało).
Kolejna sprawa to wydech - w środku podobno jest tam straszny… “bałagan”. Ktoś to może potwierdzić? Ludzie polecają rozciąć go, “posprzątać” i zespawać.
Słyszałem jeszcze o jakichś magicznych śrubkach na gaźniku… ktoś może to rozwinąć?
Za wszelkie odpowiedzi dzięki.
Axel napisał:
w środku podobno jest tam straszny... "bałagan"
Co masz na myśliż
Axel napisał:
Jedno jest pewne - "ślepej kiszki" nie ucięli
Kumpel ma R50X. Zdjęte wszystkie blokady, idzie mu 70km/h ale start ma kosmicznie dobry. Bez problemu na koło.
Jednym słowem zawsze coś tam da.
Axel napisał:
Słyszałem jeszcze o jakichś magicznych śrubkach na gaźniku... ktoś może to rozwinąć?
Nie ma żadnych magicznych śrubek w gaźniku. Jedyne jakie są to od regulacji ilości powietrza i obrotów(położenia przepustnicy).
Tyle.
- Co do bałaganu w wydechu - nie mam pojęcia co kumpel miał na myśli, bo to od niego się dowiedziałem. On to dopiero przeczytał na jakimś forum, ale sam nie sprawdzał o co chodzi.
Stąd to pytanie.
2) Dobra. Pozostaje w takim razie uciąć tą rurkę.
3) No i właśnie o tą regulację mi chodzi… Podobno da się to tak ustawić, że użytkownik, jeżeli będzie chciał, zażyłuje silnik i ja chciałbym to tak wyregulować. Oczywiście nie mam zamiaru katować silnika, ale chcę mieć świadomość, że “w razie czego” mogę dodać więcej gazu.
- Co do bałaganu to pewnie chodzi że blokady są w środku …
3.Ta ciekawe jak xD chyba że zmniejszysz na pompce tak olej że się zatrze :mrgreen: