Zapraszamy do zapoznania się z testem wydechu Yasuni R.
Według przekonań producentów Yasuni R jest wydechem idealnym pod cylinder klasy Sport. Wydech ma homologację więc spokojnie możemy poruszać się po polskich drogach Masa jest zauważalnie niższa od Giannelli NRX, na którym wcześniej jeździłem.
Schludnie zapakowany tłumik niestety nie posiadał rolek ani sprężynek ale nie było to dla mnie zdziwieniem, bo to przecież sportowy wydech w którym wszystko trzeba dograć samemu. Po demontażu starej Giannellki, przystąpiłem do skręcania wydechu w jedną całość, przeszkodziła w tym nieco pogmatwana instrukcja.
Następną częścią w montażu wydechu było odblokowanie go. Wydech posiada 2 blokady, jedną w końcówce tłumiącej, drugą w kolanku, spawy są dosyć mocne i sam śrubokręt nie wystarczy.
Yasuni R był testowany w Derbi Atlantis z cylindrem Malossi Sport 70ccm, gaźnikiem 14mm, cała reszta seryjna. Rolki na których jeździłem to 3,75g 4,7g i 7,5g, na 7,5 skuter miał meeeega muła bez znaczenia na jakiej sprężynie centralnej, na 4,7g i na żółtej sprężynie Malossi latał fajnie, z jednym małym ale… muł 0-15km/h po założeniu sprężyny centralnej Hebo +50% skuter w ogóle nie miał siły, nie był w stanie nawet zamielić na piasku, najlepiej jeździ się na rolkach 3,75g, z żółtą sprężyną jeździł super ale mułek delikatny pozostał, więc zmieńiłem sprężynę na Hebo +50%… I tutaj zaczęła się jazda… z potulnego jak baranek dotąd Derbiaka stał się potwór… Zmiana rolek nie miała wpływu na V-maxa który wynosił 115 licznikowe czyli ok 100 realne.
Odnośnie wyglądu jak widzicie na zdjęciach Yasuni prezentuje się co najmniej ładnie, sportowego akcentu dodaje sprężynka która mocuje silencer.
Fajną sprawą są fajnego koloru spawy, długa końcówka tłumiąca oraz tendencja do przebarwiania się, dają ten sportowy akcent. Wydech wbrew opiniom niektórych wcale tak szybko nie rdzewieje, mój ma już ponad 1,5 tysiąca przebiegu i nie widać ani grama rdzy, a użytkowany był w różnych warunkach atmosferycznych.
Podsumowując tłumik o bardzo ciekawym wyglądzie i charakterystyce pracy jednak dosyć wysokiej cenie otrzymuje ode mnie 5 z wielkim + w skali szkolnej, gdyby nie słaby lakier którym jest pokryty byłaby 6.
Pozdrawiam Wapster_derbi
Nie wiedziałem gdzie dać ten test więc dałem go tutaj
Bardzo fajny temat, pokazujący jak dużo znaczy regulacja.
Tzn w tym teście przedstawiona jest tylko regulacja taka ogólna Bo żeby wyregulować na tip top to siędziałem i dłubałem spooooooorooooo czasu
Właśnie dlatego nie kupię tłumika, ani żadnej innej części, sam tego nie wyreguluję.
mam jedno malutkie zastrzeżenie do testu. Co do rdzewienia tłumika. Mianowicie ja na swoim zrobiłem blisko 2tyś km i nic rdzy nie było widać ale raz się przejechałem po śniegu posypanego solą i piaskiem. Rdza jak by czekała na ten moment bo jak następnego dnia wszedłem do garażu myślałem ze ktoś mi wydech podmienił!!
ale na ten lakier jest sposób u mnie cały czas oryginalna powłoka a wydech ma już trochę przebiegu
Czyszczę go szmatką nasączoną olejem od mieszanki Nabiera kolorków, i chroni przed rdzą
no i chętniej się przebarwia
Teścik całkiem fajny;] a może jakiś filmik maszł Najlepiej jakbyś pokazał dwa filmiki, na giannelli i na yasuni, żeby ludzie zobaczyli różnicę i nie pytali czy giannelli jest dobry.
Na giannelli filmiku nie mam
Na Yasunce mam kilka filmików
http://pl.youtube.com/watch?v=AUAEsUrPqW4&feature=channel_page
http://pl.youtube.com/watch?v=n1PiRHqkRUw&feature=channel_page
Bardzo fajny temacik ! ładnie kopie ci ten bzyk ]
Pozdro! :roll: