jacob555, jakos ja mam n96 i co nie wiesza mi się tak czesto…kazdy telefon na symbianie się od czasu do czasu musi zawiesic, wiem bo miałem juz e50 na symbianie wiec wiem o czym mowie…własnie jak wrzucisz na zwykła nokie np. 6230 duzo plikow to się tnie, gorzej od symbiana…
a co do se to tez juz miałem i więcej nic nie wezme z se…mi głównie niepasoje w nich to, ze baterie sa słabe ;/
jacob555, Jedziesz po firmie SE jakby to było największe gówno na świecie.
Wyrażasz swoją opinię jak typowy “wyznawca” nokii.
Po 1, telefony SE (spora część) to telefony dedykowane właśnie dla młodzieży żeby “jarała” się dobrym aparatem, czasami dużo lepszą jakością dźwięku na głośniku i słuchawkach niż w niektórych nokiach, i przede wszystkim dużo niższą ceną niż w nokiach.
Po 2, Niektórzy potrzebują telefonu który działa szybko, nie zawiesza się i jest bardzo prostu w obsłudze, SE nie posiadając symbiana to oferuje, proste przejrzyste menu i większość nowoczesnych funkcji typu WiFi itd i mimo że zapewne ma mniej ramu i słabszy procesor niż w nokiach to i tak działa szybciej bo nie oszukujmy się symbian trochę spowalnia telefon i czasem się lubi zawiesić, zdarzają się takie przypadki. Zaraz napiszesz że Tobie nigdy się nie zawiesiła itd, itd, może trafiłeś na wyjątkowy model, nokia n73 często się zawiesza i kolega miał n95 i mówił że czasami też się zwiesi.
Po 3, Miałem SE k750i spadł mi na podłogę ze 150 razy, płytki, beton i obudowa cała, nie pęknięta, nawet zbytnio nie porysowana i wszędzie dochodzi.
Po 4 Nokia nad SE wygrywa głównie ilością ramu i procesorem a mimo to SE działa i tak szybciej bo nie ma symbiana, a jak się chce telefon z ogromnymi funkcjami na którym można zrobić praktycznie wszystko to się kupuje telefon z Windows’em.
Ty mówisz że SE kiedyś było dobre, może i było, ale nadal jest. to samo mogę powiedzieć o Nokii, nokia też KIEDYŚ była bardzo dobrym telefonem, praktycznie się nie psuła, była niezawodna i szybka. Teraz wystarczy że pare razy spadnie i już się może popsuć, już nie jest taka trwała jak kiedyś. Kolega ma nokie i byłem z nim już w serwisie 5 razy i raz był gościu z N95 któremu się klawiatura popsuła i nie działała po prostu. Teraz Nokia ma tylko minimalną przewagę nad SE jeśli chodzi o awaryjność. Dzwoniłem kiedyś do serwisu i gość podał mi awaryjność telefonów (1 miejsce najmniej awaryjne)
- HTC 0.8%
- Nokia 2.5%
- SE 3%
- Samsung 5%
i tam dalej nie pamiętam
PS. Jeśli uważasz że SE technologicznie jest dużo dalej za nokiami i całą resztą tylko dlatego że nie wprowadzają do telefonów symbiana i lepszego procka i więcej ramu to masz ode mnie POZDRO, niektórym symbian który spowalnia telefon i potrzebuje większą ilość ramu i mocniejszego procka a co za tym idzie jest większy pobór energii i bateria słabiej trzyma, taki telefon jest niepotrzebny.
A między np. Nokią n95 8GB i SE c905 różnicy w funkcjach nie ma praktycznie żadnej różnicy oprócz tego że nokia żre więcej prądu, ma słabszy aparat i ma symbiana który tylko spowalnia telefon.
Mafioz, w 100% się z tobą zgodzę nokie na symbianie to strasznie wolne i muliste telefony mój sony nigdy chyba się nie zawiesił. Mój k550i ta samą aplikacje otwiera dużo szybciej niż nokia n95.Spadł z milion mi razy na podłogę. Raz mi wypadł z kieszeni na asfalt przy 80km/h i dalej działa wprawdzie się obudowa porysowała dość mocno ale działa!!
Symbian jest dużo za mocnym systemem do telefonów albo telefony dużo za słabe do symbiana jak kto woli!!
Najgorsza seria SE to te z joystickami. Po 2 latach użytkowania przez moją siostrę joy po prostu nie działa, albo łapie jak chce. Jest bardzo dużo takich przypadków. Poza tym SE są spoko, szczególnie te nowsze, bez joysticków
Chociaż i tak wolę Nokie bo są wytrzymałe i solidne (przynajmniej moja ). Nie wiem jak sprawują się Nokie z symbianem, bo nie miałem z takimi styczności
mi się wydaje że nokia są najlepsze, potrzebny mi telefon multimedialny, w stylu e50
SE sa multimedialne.
A moja nokia była źle zmontowana - obudowa w rogu nie stykała się i po miesiącu/dwóch po prostu pękła od tego miejsca w stronę wyświetlacza :lol: A potem spadła mi z oparcia fotela (jakieś 0.5m) i pękła przy przycisku regulacji głośności… I to ma być wytrzymałość :lol:
A jak miałem starego dobrego W200i (zresztą dalej gdzieś leży…) to spadał wiele razy, na podłogę w domu, na beton, asfalt (wiadomo, że się porysował, ale nic poza tym, nawet ekran nie pękł), jak się zdenerwowałem to rzuciłem nim za siebie - wypadła bateria, obudowa z przodu, karta pamięci… Złożyłem i… DZIAŁA Jedyny minus SE to tylko ten joystick, jak już wspomniał Damianho.
ja miałem e50 :lol: wytrzymały telefon nie powiem :D, ale ten głosnik :-/ cicho gra…tyle razy co on mi spadł :mrgreen: no i funkcje tez ma super 70 mb pamięci wbudowanej i slot na karty pamięci i nie zawieszał się tak czesto tylko czasem ale to bardzo zadkooooo…teraz to sa tanie telefony można je kupić nawet za 50zł sprawne :P…ja mam na sprzedanie nawet ta swoja stara e50 za 20zł z popsotym panelem i joystikiem (joystik sam popsółem bo chciałem cos nowego xD)
Ja mam w domu 6 SE… każdy jest bardzo dobry… Mam P1i K850i K800i K700i T630 i T610 prawda jest taka że każdy z tych chodzi bez najmniejszych zarzutów… są SUUPER! mam też w domu jedną nokie co prawda starszą ale jest do kitu :-/ bawiłem się różnymi telefonami i nokią N95 N96 itd. prawda jest taka że to nokia zostaje teraz za SE bo SE są lepsze… nie zawieszają się są łądne wytrwałe! nei to co nokia kumple mają to już po raz 1000 wymieniają obudowy bo są badziewne i odstają łamią się obramówki np. w N95… Nokia zeszłą na psy… SE wyszedł na prowadzenie… i nei mówię tak dla tego że jestem posiadaczem SE… tylko stałem kilka razy przed wyborem SE czy Nokiaż ostatnio wybierałem K850i czy N95… (2lata temu) oczywiście wybrałem SE… :!:
Polecam SE!
Noki nie polecam :mrgreen:
PS. z tym joystykiem wystarczy odkręcić obudowe psiknąć WD40 i śmiga jak nowy albo jeszcze lepiej :roll:
PS 2 . ten T630 wpadł mi do kibla dał całkowicie nura a później go wyjąłem i pod kran zęby umyć :mrgreen: na początku nie chciał się włączyć położyłem go na parapecie pad grzejnikiem na noc rano przychodzą odpalam i chodzi :!: i do tej pory chodzi a wpadł z 2 lata temu :lol:
Mojemu znajomemu też SE wpadł do kibla i działa. k700i
jak joy nie działa to czasem wystarczy telefon rozebrać żeby dostać się do joy’a, wyjąć go i przeczyścić tam wszystko, tylko nie dmuchać bo to nic nie da a i kurz może pod wyświetlacz się dostać.
Ja miałem k750i 2 lata joy ani razu się nie zaciął, teraz sprzedałem kumplowi, ma go już ze 3 miechy i joy nadal działa.
Ojciec jakąś nokie miał, wpadła do wody, wyciągną ją natychmiast, nawet pewnie nie zdążyło się w środku wszystko zalać, wysuszył ją, ale już nie odpaliła.
A Matka ma n73, ciągle ją w torebce nosi, telefon ma 1.5 roku i na obudowie już się odłamał kawałek plastiku a w moim k750i co już prawie 2.5 roku będzie miał nic nie odpadło, a teraz go kolega użytkuje który za bardzo o telefony nie dba dlatego mówi wziął SE bo wie że jest wytrzymały.
ja polecam nokie n73 ME pancerny telefon !! z 5 razy spadl na beton i nic mu nie jest :)) raz mi się zalala i nic się nie stalo wszystko jest ok do teraz :)) glosniki sa glosne polecam fonik i aparat dobry jest :))
dzisiaj dostałem nokie 6300 i jestem bardzo zadowolony dzięki
mam samsunga f480 i jak nigdy nie bylem za dotykowym tak teraz jestem Ale moj kolejny tel to moze 5800 nokia:D Sony Ericsson niby dobry ale nic w nim nie zmieniaja poza obudowa i aparatem.
No, Borek, w tym że sony nie zmienia nic to się zgodzę, chociażby menu to wszystkie mają takie same, oczywiście z odpowiedniego roku itd. Ale nie zmieniają się, mam już drugiego sonego i nie musiałem się go “uczyć”.
Żeby nie zakładać nowego tematu to jakie telefony mogli byście polecić z oferty Playa (www.playmobile.pl) tak od 1 zł do 300 zł przy abonamęcie za 65 lub 45 na 2 lub 3 lata bo tak oglądam i właśnie nie wiem dotykowy czy też klawisze, jeśli dotykowy to Samsung albo LG, a jak klawisze to Nokia, SE, może jakiś Samsung, lub inna Motorola
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Czy dotykowy czy klawisze to twój wybór, zależy co kto lubi. Ja nie gustuje w wynalazkach typu LG jak telefon to tylko nokia, może i droższe ale wole dać parę złoty więcej. Druga sprawa to zależy do czego potrzeby ci telefon, czy ma być dla szpanu czy ma po prostu dzwonić i wysyłać sms. Wiadomo że praktycznie nowy tel ma aparat, mp3, karty i takie podstawowe funkcje więc więcej do normalnego użytkowania nie potrzeba. Jak dla mnie telefon musi mieć symbiana, bardzo się do niego przyzwyczaiłem.
Nie wiem czy play oferuje nokie e65 ale jak najbardziej polecam. A co do sięci to również polecam mam ponad półtora roku i nie było żadnych problemów z sięcią.
Co to jest w ogóle ten symbian, bo czytałem na wikipedii i nie czaję?
Prosty system operacyjny, moim zdaniem dużo lepszy ponieważ jest na niego więcej i lepszych aplikacji i ma większe możliwość. Jednak coś za coś i trochę wolniej chodzi niż telefon na zwykłym sofcie. Po prosty trzeba się przyzwyczaić
Heh mama miała E51 i powiem że całkiem całkiem był przyjemny.
hmm a np. N73 ?