Tablica rejestracyjna +OC/AC Proszę o pomoc

Witam,przepraszam ze zakladam kolejny temat ale każda sprawa jest inna a ja na tym wszystkim zupełnie się nie znam.
Wczoraj kupiłam skuter keeway używany. Dostałam do niego dowód rejestracyjny. OC i AC jest nieważne,nie ma też tablicy rejestracyjnej.
Ile kosztuje wyrobienie nowej i gdzie musze z tym isć? Nie bedzie problemu?
+ co z OC/AC. Skuter jest używany więc zastanawiam się ile bedzie kosztować ubezpieczenie.
Z tym ,że ostatnie ubezpieczenie wygasło ze dwa lata temu. Czy to będzie mialo jakis wplyw jak bede chciala go ubezpieczyc teraz?
Poza tym jest dość poobijany i plastiki ma odrapane,czy przez to mogą zwiększyć cene?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

znalazłam to: W skrócie:
"Z umową kupna sprzedaży, starymi tablicami, dowodem rejestracyjnym i zaświadczeniem opłacania PCC-3 (2% podatku od czynności cywilnoprawnych, jeśli wartość pojazdu przewyższa 1000 PLN, płatne na konto naszego urzędu) udajemy się do okienka z wnioskiem o rejestrację. Druk jest dostępny na miejscu, w urzędzie. Wypełnienie jego zajmie nam 5 minut. Podchodzimy do okienka z kompletem papierów i otrzymujemy nowe tablice wraz z tymczasowym dowodem rejestracyjnym, na którym można się poruszać przez 30 dni (do czasu wydrukowania przez PWPW docelowego blankietu). Kolejnym naszym krokiem powinno być stawienie się w zakładzie ubezpieczeń i scedowanie umowy OC. Polega to na formalnym zgłoszeniu zmiany właściciela polisy. Dwa podpisy i gotowe. Z nowym potwierdzeniem zawarcia ubezpieczenia i tablicami ruszamy w drogę. Skuter jest w pełni przerejestrowany."

więc ok,wiem co i jak ogólnie,jednak pojawia sie kilka pytań ,kilka napisałam w poscie wyżej. Czy muszę miec 18 lat zeby ten skuter przerejestrowac?