Witam.
Parę dni temu byłem ze swoim skuterem (Toros el diablo) u mechanika by sprawdzić stan silnika, bowiem ciągle mam problemy ze skuterem, a po pewnym incydencie miałem obawy iż silnik mógł zostać przytarty. Po przeprowadzeniu pomiaru kompresji, mechanik stwierdził, iż silnik jest w dobrym stanie, jednakże po zauważeniu mojego stożkowego filtra powietrza, doradził jak najprędzej zamontować fabryczny, bowiem według niego te filtry bardzo destrukcyjnie wpływają na gaźnik, bo przepuszczają kurz, a blokują jedynie piach i kamienie. Jego zdaniem mój gaźnik (po 4400km na liczniku) to praktycznie już trup, którego nawet nie opłaca się już czyścić i stąd te problemy. Dodam, że ów gaźnik był czyszczony, nie jestem pewien czy po 2500, czy po 3000 kilometrów.
A problemy jakich doświadczałem ostatnio są następujące. Przy ruszaniu skuter często dławi się, tak samo przy zwalnianiu z dużej prędkości. Po dotarciu i zdjęciu blokady, skuterek (przynajmniej według prędkościomierza) był w stanie rozpędzić się do 75 km/h, natomiast ostatnimi czasy przy przekraczaniu 60 km/h już ma bardzo wysokie obroty. Więcej wolę się nie rozpędzać, w obawie czy nic się nie zepsuje. Oczywiście na codzień nigdy nie jeżdżę szybciej niż 60km/h.
No i wczoraj ów skuter całkiem odmówił posłuszeństwa - nie mogłem go odpalić. Podejrzewając brudną świecę przystąpiłem do wymiany - faktycznie, obecna była całkiem czarna. Jednakże po wymianie świecy skuter dalej nie pali, ponadto po wyciągnięciu nowej świecy po próbie odpalenia jest lekko zabrudzona paliwem.
I teraz pytania.
Czy to prawda, że filtry stożkowe są zabójcze dla gaźnika?
Czy to możliwe, że te problemy to wina gaźnika i jest on już całkiem do wymiany?
Czy to możliwe, że wysokie obroty silnika są spowodowane zużytym paskiem napędowym?
Jeżeli jedyne co mi pozostało by reanimować skuter to wymiana gaźnika, jakiego gaźnika mam szukać? Nie mam zielonego pojęcia jaki gaźnik byłby kompatybilny z moim skuterem i na jakie parametry zwracać uwagę.
No i tak z innej beczki, jaką świecę najlepiej montować w tym skuterze? Fabrycznie była zamontowana CR7. Po niej była zamontowana CR8, ze względu na to, że w sklepie nie mieli innej, natomiast ta na którą teraz wymieniłem to C7. Czy ten numerek ma jakieś znaczenie?
Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość - w temacie motoryzacji jestem niedoświadczony, z racji że jest to mój pierwszy pojazd.