Witam miałem taki problem że spaliłem dzwon był już cały krzywy , czułem charakterystyczne szarpanie przy przyśpieszaniu więc wymieniłem dzwon na zamiennik org motoforce , i sprzęgło hebo r , (mam setup wario hebo ng 4.9g i pasek hebo kevlar i sprężyna centralna czarna hebo którą dostałem do wario) więc apcia przy starcie tak czarpie jak by chciała zerwać wyrwaaać ale nie mogła , spadł mi v-max troszkę leciała takie 100-105 licznikowe a teraz 90 i trzeba się długo bujać ! czy jest możliwe że to wszystko się musi dotrzeć czy trzeba to regulować ? jeżeli tak to jak ? mam naciąg sprężyn w sprzęgle i rolki 3.4 g jeszcze to moze coś ździałam proszę o rady ! Paru kolesi mówiło żebym trochę sprężyny naciągnoł co o tym sądzicie ?
Edit…
Aha przypomniało mi się jeszcze ze czasami jak jej dam gas to słychać z przekładni takie łuuuuuu mniejsza ważne żeby ten v-max wrócił i ten start naprawić !
spróbuj wsadzić twardsze sprężyny. Wydaje mi się ze to pasek się ślizga… Wg w jakim on jest stanie??
a po czym mogę to określić ? po grubości po czym ? bo nie wiem tego ;] no ale nie był poszarpany czy cos, luźny też nie jest jest bardzo dobrze “naszpanowany” ;] sam juz nie wiem co to może być ale na starym sprzęgle się tak nie działo chodź dzwon był spalony ;/ ale jaka jest % sprężyny czarnej hebo dodanej do wariatora ? +50 % ? bo cos mi się wieżyć nie chce ahaaa pasek jest nowy to nie powinien i do tego kevlar nie wydaje mi się zeby się tak szybko zjechał a pasek ma moze z ja wiem 1500-2000 km ! kupiłem go 3.10.2008
Patrz na te rowki w pasku. Ja na swoim zrobiłem 8 tyś i jest jak nowy. Mi wydaje się że to nie pasek.
Wstaw może inną sprężynę centralna i inne sprężynki w sprzęgle.
A sprzęgło kupiłeś nowe czy używane?
używka ! ale wykładziny jest db+ i dlatego mysle ze to się dotrzeć musi ? a nie wystarczy naciągnąć sprężyyny bo w tym hebo r jest naciąg
Z tego co wiem to sprzęgła się nie dociera. Mi się wydaje że ktoś ci lipę wcisnął.
Zdejmij pokrywę i nagraj jak pracuje przekładnia. Wrzuć na yt i wrzuć na forum.
Wtedy się zobaczy.
wsadź koniecznie lżejszy docisk na sprzęgle, no i lżejsze sprężynki na sprzęgle bo skuter nie ma powera żeby ruszyć … za chwile zmielisz to sprzęgło do zera
sprubuj z miększymi sprężynami
ale one są niebieskie są słabe … ;/ ale na starym sprzęgle miałem ten sam docisk i było git ;/ może ktos chce sprzedać zielone do sprzęgła hebo r ? bo nie chce kupować całego zestawu bo niebieskie mam a czerw mi na pewno nie potrzeba
A moim zdaniem te sprzęgło co kupiłeś Hebo to nadaje się na śmiećtnik.
Mój kumpel w aprili też miał sprzęgło Hebo w bardzo dobrym stanie i zmieńił na Stage6 i wszystko było ok.
A zobacz też jak będzie Ci Apka chodziła jak założysz stare sprzęgło i nowy dzwon ten co kupiłeś. Myślę że będzie wszystko w porządku.
nie wieże że to sprzęgło ;/ a jeżeli tak to tylko jak się zrobi ciepło sprzedaje ten skuter i już nigdy się na coś takiego nie zgodze … ;/ ale może jednak to musi się dotrzeć skoro tamto sprzęgło jest używane ? może wykładziny są inaczej wyprofilowane i to się z czasem dotrze ? Już nie mam sił do tych skuterów to mój 2 pierwszy był chinol ale mam już ich dość ;]
No może i masz rację że skutery się ciężko wyregulowuje ale trzeba jednak włoży jakiś wkład pieniężny. Ale gdy wyregulujesz że wszystko będzie git to sama Ci się gęba uśmiećha z radości A z tym sprzęgłem to może by też że jak było jakoś krzywo starte to że musi się dotrzeć. Ale jak wcześniej mówiłem zobacz jak będzie na starym sprzęgle i nowym dzwonie.
A Aprilia SR to dobry sprzęcik
(nie poddawaj się tak łatwo)