SYM GTS/RV/JOYMAX szyba akcesoryjna

Korzystając z ostatniego (chyba) suchego i w miarę ciepłego dnia bez opadów w końcu założyłem:
Szyba Isotta (średnia) do SYM GTS.
Fabryczna mała:

.
szyba ISotta (średnia)

Ponieważ jeszcze nie jeździłem to podzielę się wrażeniami z samego montażu. Instrukcja nie jest oczywista i niekoniecznie całość pasuje tak jak sobie zakładali.
Rama pod szybę ma kilka otworów a Isotta nie zawsze pasuje w seryjne... tzn pasuje ale w inne seryjne - te co nie są używane przy standardowej szybie.
Jej krzywizna też nie jest idealna - tzn plastik frontowy pasuje się z wielkim trudem i raczej naciągają go śruby od lusterek na właściwą pozycję.
Może to się ułoży a może nie...

Wygląda znacznie lepiej od oryginału teraz powinna ładnie chronić przed wiatrem i śniegiem który ma być na dniach

Fakt duzo ładiejszy z ta szybą,z standardową nie symetrycznie,on wielki szyba jak tips.

różnica w sylwetce nie jest duża

i się elegancko za szybą mieszczę.

Żeś się opatulił jak ukraińska szeptucha:D

bo zimno. 1,5h sie bawiłem z tą szybą - tak pasowała :)

Wombat, jak jest z dostępnością części do Sym-a GTS, ostatnio rozmawiałem z mechanikiem i mówił, że ciężko cokolwiek dostać, albo długo trzeba czekać.

Może jak sie mechanik pyta w najbliższej hurtowni i jest od niej uzależniony to wtedy jest kłopot - nie wiem.
Ja jakiegoś specjalnego problemu z częściami nie zauważyłem. Jest tego od groma na olx i allegro w cześciach, kilka firm się ogłasza że mają "prawie wszystkie" części nowe - i faktycznie jak sie pytałem o czas realizacji jakichś popierdułek (ale takich specyficznych do tego modelu) to mówili że za 2-3 dni bede miał w domu. Kupiłem te ^dywaniki^ gumowe pod stopy, pokrywki schowków, przednie kierunki z halogenami od wersji 200cm razem z całą wiązką od 250cm i trwało to tyle co przesyłka.
Jednocześnie kupując skuter w budzie 2006-2010 (takie mam plastiki założone) - wiec nie najnowszy model - dedykowane mocowanie kufra Shad było od ręki a teraz dokupiłem tą szybę dużą. Niby w Austrii ale i tak w 5 dni od zakupu miałem w domu a gość jak się pytałem o dostępność przed zakupem to odpisał że mają 4 szt na stanie i no problem.
Z takimi gratami tjunikowymi jak wariator typu Multivar czy JCosta czy wydech GPR też nie ma kłopotu.
Fajne jest to że w w przypadku GTS-a w zasadzie wymienne jest wszystko miedzy modelami od 2006 do 2014 roku a od groma tego jeździ bo francowni czy niemcach a firmy kurierskie pracują :).
Problem jest chyba tylko z cylindrami - tzn mało jest zamienników (nowych) albo stan powszechnej wiedzy o nich jest mizerny. Znalazłem jakieś na tajwanie ale co to jest.. czy to fabryka czy to zamiennik i z jakiej to jest jakości.. hgw. Tam fabrycznie jest cylinder lub tłok pokrywany ceramiką i bardzo trwały - wiec wymienić to na jakiś zamiennik dla samej wymiany to może niekoniecznie warto.
Ja stwierdziłem że nie bede zmieniał aż ten się nie posypie.

Bardzo fajna szyba. A jak się z takim sporym żaglem jeździ?

Nie wiem jeszcze bo dziś nie jeździłem.
Ale myślę że gładka i w miarę opływowa szyba stawia mniejszy opór niż sylwetka kierownika w kasku, kurtce.. itd wystająca za krótszej szyby. Więc na opory aero nie robi - a jak już to najwyżej pomaga.

swoją drogą jest wada - trzeba rano szybę skrobać bo inaczej nic nie widać :)

Ale są i zalety bo tylko jedną:)

Szkoda skrobać, bo się zmatowi. Kup rozmrażacz i pryskaj :-)

Pojeździłem i mam wrażenia.
Góra działa dobrze. Jest ciszej , w twarz nie wieje, lusterek nie zasłania. Na upartego można z podniesioną szybą jechać (tylko temperatury nie te). Krawędź szyby mam w połowie czoła - trochę powyżej linii oczu.. tak siakoś.
Rąsie niestety - już nie jest tak słodko. Mogła by byc po 2,3-3cm szersza na strona i by starczyło. Zastanawiam się nad "doklejką" :).
teraz jest tak wyprofilowana że trzeba dobrze przekroczyć 70km/h żeby na tyle odchyliło/odrzuciło strugę powietrza żeby przestało wiać na ręce.
W każdym razie mniej mi zmarzły kiedy ze 4km pociskałem z 80-90km/h niż kiedy turlałem się 50-60km/h po uliczkach.

Nic nie doklejaj bo zepsujesz efekt wizualny;),jak Ci palce nie czerniją to znaczy ze można śmigać,ja dopiero co odstawilem moto,ogolnie nie jest źle tylko jak jaram w czsie jazdy to ryj mi marznie ale da się znieść:D

Nie doklejaj, musisz się pogodzić z wiekiem, założyć mufki i dokupić motokocyk :-)
*
Ja też śmigam na moto, tylko tyle, że w ubrankach narciarskich (kurtka i spodnie na szelkach) i jest OK :-)

Zulus napisał:

Nie doklejaj, musisz się pogodzić z wiekiem, ...

chyba z wiekiem szyby :D

O, następny wiecznie piękny, młody, zdrowy i bogaty :-)
A niech Ci tam, nie będę żałował :-)))

tak, jestem piękny i młody i nie wstydzę się tego :).
W bogactwie natomiast mógłbym się podciągnąć... tak ze 400 razy co mam teraz i bym uznał że to jest to :)

Mlody i piękny to byłeś kiedyś,teraz to już tylko bogaty możesz być,czego Ci życzę:)