Świeca zapłonowa w toros f16

Gdzie znajduje się świeca zapłonowa w toros F16?
W instrukcji mi piszą, że mam ją wymienić po 2 tys km.
Jakie są objawy, że trzeba "już wymienić" ?
Na razie skuterek mi ładnie odpala, chodzi i wgl.
Konieczna jest wymiana tego? Na razie hajsu nie mam.. poszedł na gps'a i gniazdo zapalniczki.
Co może mi się stać jak nie wymienie tej świecy?

Oczekuje na odp. W sprawach związanych ze "świecą zapłonową" jestem zielony.

Świeca znajduje się w cylindrze, nałożona na nią jest fajką, którą ściągasz i ukazuje Ci się świeca^^ wykręcasz kluczem do świec i obczjasz :D

Świeca zużyta to taka z "wyrobionymi" już elektrodami, że np iskra słabsza może dochodzic itd.

Dobra, rozumiem. A jak poznać, że trzeba wymienić świece? Co się będzie działo, lub nie będzie się działo?

Jak świeca padnięta to będzie gasł, przerywał, dławił się itp

Aaaa no to jak na razie mam spokój z tym gównem (świecą). ;)

Świecy nie wymienia się co 2tyś lecz czyści. Wymiana co 5tyś. Przebieg 5tyś. km do wymiany świecy jest podany niejako asekuracyjnie, aby nie było z nią problemów w trakcie jazdy. Dlatego mimo że świeca jest dobra, ale na liczniku stuknęło 5tyś. zaleca się wymienić ją na nową.

Pietro napisał:

Świecy nie wymienia się co 2tyś lecz czyści. Wymiana co 5tyś. Przebieg 5tyś. km do wymiany świecy jest podany niejako asekuracyjnie, aby nie było z nią problemów w trakcie jazdy. Dlatego mimo że świeca jest dobra, ale na liczniku stuknęło 5tyś. zaleca się wymienić ją na nową.

W instrukcji mam napisane jak wół "Świecę zapłonową należy wymienić po przebiegu ok. 2000 km.", no ale oczywiście wierze zdanym użytkownikom - tobie, niż wyczesanej instrukcji, w której chcą tylko aby ich serwisy kasę zarabiały ;)

Być może do instrukcji wdarł się błąd? Albo Toros f16 posiada świece skrajnie niskiej jakości? w co wątpię...