Witam. W moim Kymco Agility RS 4T 2013 od dłuższego czasu po rozgrzaniu silnika słychać takie klekotanie (zawory?) gdy jest zimny - klekotania nie słychać wcale nawet po wyłączeniu automatycznego ssania. Dopiero po przejechaniu tych 1-2km klekotanie pojawia się. Co to może być? Pozdrawiam.
EDIT: dodam, że skuter nie ma problemów z odpalaniem, zawsze odpala z rozrusznika za 1 razem po dodaniu delikatnie gazu - gdy jest ciepły nawet bez gazu.
od nowości nikt do nich nie zaglądał skuter ma przebieg 2600km. Znalazłem poradniki w necie to jutro jak znajde chwilę wolnego czasu to spróbuje je sprawdzić :)
EDIT: dzisiaj go troche rozgrzałem i nagrałem to stukanie:
Ja nie mam pojęcia. Po tym nagraniu można stwierdzić ze chyba coś tam stuka. Zlokalizuj chociaż z której strony to stuka. strona paska, czy wentylatora? Zajrzyj pod pokrywę czy nie odkręcił się talerz wariatora albo koło magnesowe po drugiej stronie.
Ja nie mam pojęcia. Po tym nagraniu można stwierdzić ze chyba coś tam stuka. Zlokalizuj chociaż z której strony to stuka. strona paska, czy wentylatora? Zajrzyj pod pokrywę czy nie odkręcił się talerz wariatora albo koło magnesowe po drugiej stronie.
sprawdziłem tak jak mówiłeś, dokładnie się wsłuchałem i ten dzwięk napewno nie dobiega od strony wentylatora, tylko od strony przekładni, a dokładniej z okolicy rozrusznika (może bendix?), ale nie ma co zgadywać jutro rozkręce i sprawdzę.