Witam. Mam pytanie, co zrobić by skuter (chińczyk) 4t strzelał z wydechu? Mam Wydech przelotowy,sportowy wałek rozrządu, cylinder/tłok/głowica 90ccm, dysza główna 0,95mm. Czy założenie stożka coś da? Bo aktualnie mam Zwykły dolot ale bez filtra (pusta pucha).
załóż turbo, przelotowy wydech, ustaw agresywnie zapłon - bedzie strzelał że heja
Bez przesady hah
no własnie.
wyjaśnię - żebyś nie miał ew. wątpliwości.
Nie zmusisz silnika skutera do strzelania z wydechu bez szybkiej szkody dla niego. Za wolno schodzi z obrotów bo trzyma go koło, nie masz wpływu na zapłon i dynamika spalin też nie jest ogromna.
Możesz sobie najwyżej zafundować spalanie detonacyjne kosztem remontu silnika już pierwszego wieczoru lub rozregulować zawory kosztem ciągłego spadku mocy i rychłym remontem głowicy i wydechu.
Zapomniałeś Wombacie i dużo większej dyszy i wierceniu dziury w wydechu a potem wkręceniu w tę dziurę świecy. Tak czy inaczej bardziej debilnego pomysłu nie widziałem. Bez obrazy. Chcesz aby strzelał z wydechu kup sobie np Kawaha zx9r
dużo większa dysza sposoduje nagar który zatrzyma pierścienie, oprócz tego spadek mocy o którym pisałem - i to już w sumie wszystkie efekty z tego tytułu. Taki zapłon świecą paliwa w tłumiku wymaga troche innego układu zasilania paliwem. Bo nawet jak jakimś cudem uzbiera sobie tego paliwa w wydechu na tyle żeby go tam zapalić to albo nie zobaczy płomienia albo mu ten wydech rozerwie jak banana.
takie patenty ze świecą to sie robi we flamer kitach - co jest wiochą po maxie i na ogoł sie kończy okopconym pojazdem.
Strzelanie w wydech a wybuch w wydechu to dwa rózne zjawiska
Wombacie ja sobie żartuje bo ten temat to abstrakcja
To ja rozumiem że takie strzelanie nie jest zdrowe dla silnika, ale to jest skuter który kupiłem bardzo tanio do zabawy, bo normalnie mam motocykl Romet Zone S (125). A jeśli chodzi o te strzelanie to wcześniej miałem starą uszczelke pod wydech kiż wysłużoną i z czasem ona już się na tyle zniszczyła że został sam metal i skuter przez to przestał strzelać efektownie i nie brzmiał zbyt dobrze więc założyłem nową uszczelkę i w ogóle nie strzela, a na tym strzelaniu zrobiłem około 600km.
mylisz chyba strzelanie z wydechu z przedmuchami przez uszczelke wydechu
Noo tak
Wydech przelot może być seria wybebeszony zablokuj zaworek w gaźniku podkładkami bez sprężynki ten z boku poluznij zawór wydechowy opóźnień zapłon daj mu większą dawkę paliwa na 2 obroty wykręcone i ciesz się pięknymi marchewkami możesz też założyć odblokowany moduł będzie lepiej walił
i od razu na allegro szukaj nowego silnika