Stary,dobry Ogar200 - pytanie o skrzynie biegów

Witam was,pewnie większość z was mnie wyśmieję,ale liczę na w miarę normalne odpowiedzi.Czy na tym motorowerku można zmienić skrzynie z manualnej na automatyczną ? jest taka możliwość ?

Zmienić zawsze można. Pytanie za jaką cenę... Moim zdaniem na pewno się nie opłaca ;)

Pytanie: Po co? Czemu chcesz niszczyć tą wspaniała rometowska skrzynię? :D Za kilkanaście lat twój ogar będzie zabytkiem. Wg. mnie jeśli twórcy chcieli by był to manual to powinien być to manual a nie automat. Skrzynia automatyczna nie daje już tyle radości, a napewno nie w starych sprzetach. Tak jak pisał kolega wyżej, wymiana skrzyni będzie zapewne bardzo droga o ile wykonalna. Opłaca ci się?

jaką rometowską jak w tym motorowerze zastosowano silnik Jawa 223 ?
Nie, nie można zmienić. Jak chcesz automat to musisz kupić skuter.

Ok dzięki.Chciałem zmienić ponieważ nie wiedziałem czy ogarnę skrzynie biegów gdyż wcześniej miałem do czynienia ze zwyklymi skuterami lub kilkoma bajajami.

"Rometowska" bo zamontowana w Romecie. Może lepiej brzmiałoby "zamontowaną w Romecie" ale nie czepiajmy się już mojego pokrętnego słownictwa.

Mam juz chyba ostatnie pytanie,nigdy nie miałem doczynienia z tym motorkiem wiec stąd one:Gdzie znajduję się sprzęgło ?

Lewa klamka.

I pamiętaj, że biegi wchodzą odwrotnie niż w normalnym moto :P
Ogólnie podstawą tego moto jest dobra obsługa... Jeśli będziesz go dobrze serwisował i dobrze go wyregulujesz, to będzie jeździł w miarę bezawaryjnie i nie będzie dużo palił ;)

Przejeździłem na takim niecałe 3 sezony, więc jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz na pw ;)