Cześć. Mam jakiegoś simsona i chce go również sprzedać. Był on kupiony przez mojego tate. Jest on zarejestrowany opłacany itp. Lecz nie został on przerejestrowany na mojego tate z powodu że kupić go od kolesia który nie ma ukończonych 18 lat ( jego taty ale moto zarejestrowany na syna ). No i trochę z niewiedzy i z braku czasu nie było jak przerejestrować i jeździło się tak. Teraz simson stoi i chce go sprzedać… Tylko jak to zrobić ?? Dowiedziałem się ze aby przerejestrować wystarczy umowa spisana przez mlodego i na osobnej kartce zgoda jego opiekuna prawnego na sprzedaż. Jak sądzicie to wystarczy ? No dobrze jeśli to wystarczy to przerejestrowanie będzie trwało z miesiąc a tyle czasu to ja nie mam
Macie może jakiś pomysł ? Jakaś umowa ? że może jestem jakimś pośrednikiem czy jak ? Pozdrawiam
Wystarczy umowa z podpisem opiekuna i tyle. Przynajmniej w moim przypadku wystarczyło.
znajomek kupil sobie SRkę od faceta który masowo sprowadza skutery ale ten jeden był kupiony w polsce. koleś kupić i idzie rejestrować, okazuje się ze skuter jest na 15latka i teraz musi robić sprawę w sądzie zeby to jakoś na niego było bo on nie moze sprzedac - jest niepełnoleti ani jego rodzic- skuter jest na syna. Na ludzki rozum powinny był 2 podpisy - właściciela i opiekuna prawnego w tym przypadku. Ale to chyba zalezy tez od urzędu
No dobrze ale jeśli chciałbym go od razu sprzedać to umową musi spisać jego aktualny właściciel czyli ten 16 latek na kolesia który chce go ode mnie kupić tak ?
no jeżeli prawnie należy do pana X to pan X musi spisać umowę z osobą kupującą a Ty wlaściwie niewiele masz do powiedzenia(prawnie)
No właśnie tylko zada by się jakaś umowa która czyni mnie w jakimś rodzaju pośrednikiem… Bo tak to trochę “śmierdzi” na pierwszy rzut oka ![]()
Nie wiem czy coś takiego istnieje. Bo kto ma to napisać? i dla kogo to miałoby być? Jeśli ten koleś któremu to sprzedajesz nie zna Twojej rodziny to powiedz ze jednoślad jest zarejestrowany na Twojego wujka, dziadka czy coś i z nim musi spisać umowę i gites
Myślałem coś o jakimś papierku w stylu co np ludzie którzy sprowadzają auta i je sprzedają. To przecież nie rejestrują ich na siebie a jakąś umową z kupującym auto od nich w Polsce zawierają…