Sprężyna główna - efekty.

Słuchajcie co prawda jestem zielony raczej w tych sprawach z skuterami. Ale mam pytanie. Co dają skuterówi te “sprężyny”?? I jaki kolor jest najlepszy?

I jaki kolor jest najlepszy?

- Kolorowy oczywiście :mrgreen: Temacik, literówki - Marchles[/hide]

Zależy jaka fitma Top rancing ma 30% i jest niebieska. Im sprężyna ma więcej % tym jest twardsza od seryjnej seryjna ma 22% to 30% twardsza a 15% mieksza. Spreżyna centralna np. Twardsza tzyma pasek dłużej u góry wiec skuter ma lepszego speeda a jeżeli mieksza to to pasek szybko wpada na duł. Twardość sprezyny zależy jaki masz rodzaj tunningu czasem jest lepsza twardsza a czasem mieksza.

jeśli chce mieć wiekszego v-max to jaki kolor sprezyny proponujesz? Czy oslabi mi ona przyspieszenie? A pomiędzy biala a niebieska ktora byscie wybrali??

Jak wiekszy v-max to lżejsza ale starcisz na przyspieszeniu jak niemasz tuningu albo skuter chodzi dobrze lepiej nie ruszać. Zalezy jaka Firma sprezyny jedna firma ma biało 10% 2 moze mieć 90% kazda firma ma swoje kolory i oznaczenia. jezeli chcesz zyskać v-max to radze cięższe rolki a nie dławić się ze sprezynami

Acha, rozumiem, dzieki. A jeśli chciałbym lepsze przyspieszenie to muszę założyć sprezyne, ktora ma więcej % poprostu?

tak… ale to lepiej się ustawia rolkami jezeli masz serie:/

Sama sprężyna nie nadaje się raczej jako podstawa tuningu. Przy twardszej będzie ci się pasek szybciej zużywać. A jak masz seryjny skuter to nie ma sensu dawać twardszej sprężyny gdyż nie jest ona konieczna ze względu na moc

Powiedz lepiej tak, jeśli jest twardsza sprężyna to przenoszona jest większa moc na koło! Pasek przy większej ilości obrotów bardziej zostaje zaciskany - mniej ulega poślizgowi.

To samo napisałem :stuck_out_tongue: ale prostrzymi słowami

Moja wypowiedź jest bardziej książkowa niż teoretyczna. Temat zakończony. Zamykam.