Witam!
Mam pytanie. Jestem zielony na temat regulacji i chciałbym się czegoś dowiedzieć, bo mam ciężko ze swoim skuterem.. a dokładnie chodzi o ruszanie,
roszę szybciej jeśli mocniej odepchnę się nogami ;D a tak serio Mam Yamahe aerox 2005 rok cylinder seria wał seria. niedawno wymieniłem pasek dzwon i sprzęgło. Sprzęgło stage 6 sport pro, dzwon WingCooler wariator i przeciw talerz seria tłumnik stage 6 pro replica w złym stanie ;/ ( był już jak kupiłem O.o)
gaźnik dellorto 12mm (kolor świecy kawa z mlekiem. i to wszystko o skuterze. chciałbym go wyregulować tak aby dobrze ruszał bo teraz rusza bardzo słabo i jak jest gorący to przy 50 ma dziurę w mocy a jak jest zimny to też bardzo słabo rusza ale ma bardzo dobre przyśpieszenie i v max. Pytanie brzmi.. Jaką sprężynę centralną dokupić? teraz siedzi biała jest ona bardzo miękka, sprężynki czarne i ciężkie rolki ale na lekkich było to samo... Bardzo proszę o pomoc. Z góry dzięki! Pozdrawiam!
masz pomieszanie z poplątaniem.
po pierwsze masz prawie wyścigowy wydech... tzn wydech klasy sport/race dający rade przy bardzo wysokich obrotach (8000-11000) w cylindrach 70cm klasy sport. Do tego piszesz że w złym stanie ale nie piszesz jak: wgniotki? spawany przez ślepego kowala patykiem na imadle...itd
Niekoniecznie jest to sprawa sprężyny centralnej - raczej regulacja gaźnika i rolek.
To że sprężyna jest "biała" a sprężynki czarne mówi nam o niej tyle samo co sprężyna "od Heńka". Tak samo rolki ciężkie /lekkie. Dla niektórych ciężkie to już takie 5g a dla innych 10g. Operuj gramami. Bo może twoje "lekkie rolki" są wciąż duża za ciężkie.
A zacznij od pomiaru kompresji -to się czegoś dowiesz ostanie i potencjalnie o mocy generowanej przez cylinder.
Teoretycznie jeżeli jest problem ze startem to albo się zalewa (za duża dysza / za mało powietrza) albo sprzęgło jest za miekko ustawione i łapie zbyt wcześnie - kiedy jeszcze silnik nie ma mocy.
Ale równie dobrze silnik z 2006r może być już zużyty i generuje małą moc na niskich obrotach - wiec np to co sie sprawdzi w roxie chodzącym jak żyleta nie sprawdzi się u ciebie.
Pytanie czy wyje i nie rusza czy nie ma siły się wkręcić jak zaczyna ciągnąć przy np 4000obr. Jakby się wkręcał a nie jechał to jest to sprawa paska lub jego poślizgu. Tylko czy jesteś pewny że na 100% że masz pasek o prawidłowych parametrach?
Sprężyna centralna jest bardzo słaba, Nie pamiętam ile ma % docisku. O ile pamiętam była najmiększa z możliwych. W wariatorze siedzą 3 rolki waga 5g.
Skuter nie rusza z wysokich obrotów tylko niskich, zmieniałem rolki na 3g i było to samo tylko ryczał i słabo ruszał i miał v-max 50.
Wydech jest wgnieciony i spawany.
Moim zdaniem rusza na za wolnych obrotach.
A gażnik jest dobrze wyregulowany bo go nie zalewa i kolor świecy to kawa z mlekiem
masz wariator na 3 rolki czy to rzeźba po taniości żeby nie wkładać 6 lub 9 rolek?
5g rolki na miekką sprężyne mogą być całkiem ok - o ile są równo rozłożone w wariatorze, mało zjechane.. itd
Wychodzi na to że sprzęgło łapie za szybko - daj twardsze sprężynki.
A wydech z wgniotami i spawem to już teraz loteria. Tzn wgnioty na pewno mu nie pomagają a spawy mogą (ale nie muszą jak są czysto zrobione) go dławić dość mocno.
W każdym razie wydech - jeżeli działa jak powinien - jest za mocny do tego cylindra.