Spadek mocy w skuterze

Witam, mam problem ponieważ, jak jade po mieście to nic się nie dzieje elegancko jedzie a jak jade gdzieś dalej pojade z 2,3km za miasto to mi przygasa i prawie gaśnie. Czemu tak się dzieje ?

Może masz skuter miejski:)

Tak na poważnie to raczej wygląda to na przegrzewanie się silnika przy dłuższych dystansach jednostajnej (szybszej)jazdy.

Wniosek jeden nie trzeba jezdzic za miasto - to żart a tak naprawdę to może cewka

Wydaje mi się, że jak jedziesz dłużej z większą prędkością to wypalasz paliwo z gaźnika i nie nadąża ono napływać do niego. Możesz mieć przytkany układ paliwowy (kranik, filtry, przewody, gaźnik) lub zapchany odpowietrznik w nakrętce w baku (z takim czymś się spotykałem swego czasu serwisując skutery).

A może łapie lewe powietrze ?

A może tłok puchnie?

mam podobny problem ze swoim zip basic jak jade do 50 jest wysztko pieknie ale jak mu cisne na pelnym gazie prez pewna chwile to tak jakby przygasal i popuszczam mu wtedy gaz spadnie do jakiejs mniejszej predkosci i tak jakby sie przydlawil i moge jechac dalej :D mi sie wydaje ze to cos z paliwem tylko do gazinika troche boje sie dotknac:Pco by go bardziej nie rozkuwic:P

Mam podobny problem z Zippem Quantumem. Gdy pocisnę 70km/h nagle łapie spadek mocy. Prędkość spada do ok 55km/h a obroty z 8 do 6tyś. Dodatkowo silnik jakby pracował asynchronicznie. Początkowo myślałem że to gaźnik i kiepskie paliwo lecz gaźnik wymontowałem i przedmuchałem wszystkie dysze sprężonym powietrzem, spuściłem paliwo i wlałem nowe ale nic to nie pomogło. Gdy jadę pod górkę jest wszystko ok. prędkość 65 i 8tyś obrotów jednak na prostej muszę popuszczać manetkę do ok 2/3 i wtedy jedzie w miarę dobrze. Co może być przyczyną takiego zachowania piździka??? Może moduł??

Jeżeli nie masz zmienionego modułu i masz fabryczny, to moduł ci blokuje

Mam zmieniony moduł i właśnie zastanawiam się czy go szlag nie trafia czasem.

2t?

jak z zippem basiciem było coś takiego - to filtr powietrza i paliwa

tak tak 2t, filtr paliwa wyczyściłem spróbuje jeszcze filtr powietrza.

filtr powietrza wyczyszczony lecz to niewiele pomogło. Dziwi mnie strasznie ten dźwięk silnika. Gdy dodaje gazu to zamiast płynnie pyrkać coraz szybciej to jakoś dziwnie trzeszczy. Regulowałem też skład mieszanki bo gdy postawiłem maszynie na centralnej stopce i gazowałem bez obciążenia odkręcając manetkę na max obroty dochodziły do 9tys i spadały do 7 po czym znów się podnosiły i znów spadały. Teraz wyregulowałem tak, że obroty dochodzą do 10tyś i się utrzymują ale podczas jazdy niestety nadal występują te dziwne spadki mocy.

może faktycznie moduł ci pada albo masz jakieś spięcie ja bym jeszcze sprawdził świece bo w moim metrosie (4t) było podobnie wymieniłem świece i było ok. ale włożyłem 20zł w cewke sportową i już nie mam problemu z odpalaniem na zimnym silniku taka cewka zwiększa woltaż z 16000v do 31000v

Po co odkopujesz?

bo mi się ta informacja przyda :P chyba czeka mnie tuning cewki :D

Mam pytanie czy ktoś wie czemu muj skuter jedzie tylko 35 na godzinę marka Romet motors

ja wiem. bo jest cos popsute