Cześć,
Od 2014 roku mam skuter Yamaha Jog RR 50, wszystko sprawne, jeździ super i nie dawno był u mechanika na przeglądzie. Wszystko super. Ale od tego roku mam ogromny problem ze spalinami. Czy przejadę 3km czy 40 wszystkie rzeczy są do prania. Napomnę tylko że skuter jest odblokowany, ma sportowy wydech. Natomiast tuning był zrobiony już kilka lat temu a dopiero od tego roku jest problem, wcześniej w ogóle nie było nic czuć. Teraz wstyd do pracy pojechać czy nawet gdziekolwiek. Jak robiłem dzisiaj badanie techniczne to kazali mi szybko wyłączyć ten skuter bo by się udusili w tym garażu i mówili „Panie, ale Pan masz mocną mieszankę”. Spalin też nie widać, chodzi typowo o zapach. Ale nie pobiera oleju, tłumik też okej. Mechanik mówi że wszystko ok, ze to wina wydechu. Na początku sezonu mówił że jak długo stał to trzeba go przepalić ale to nic nie dało. Doradził mi też zmianę paliwa na 98 i od tego sezonu leje tylko 98. Nie znam się kompletnie na skuterach więc nie wiem co mam zrobić. Pomóżcie!
Jak to “nie pobiera oleju” ??? Jak to jest 2T i wręcz ma pobierac olej bo inaczej sie zatrze? Co ty bzdurzysz chłopakiu?
Skoro masz taki syf z wydechu to zmień olej w mieszance na przyszłość lub w dozowniku.
I nie lej 98 bo na 98 jest słabszy a twój mechanik to debil.