Ciemna szyba to dość kiepskie rozwiązanie, bo w nocy guzik widzisz. Lepszym rozwiązaniem będzie kask z Blendą! Ja np. zastanawiam się nad kupnem tego http://www.allegro.pl/item1000314297_kask_naxa_f8_matowy_czarny_blenda_rozmiar_l.html
Po lewej stronie kasku znajduje się cyngiel, którym przesłone się podnosi i opuszcza. Gadałem z użytkownikami i bardzo to sobie chwilą!
Ja myśle , że wymyślił to ktoś, kto też musiał nosić okulary korekcyjne. Narazie jeżdze w okularach przeciwsłonecznych z ARCTICI, ale gdy zamkne szybę z kasku to nakładają się polaryzacje z okularów i szyby kasku, efekt: dziwne wrażenia kolorystyczne oraz po dłuższej jeździe- ból głowy.
Fotochrom, powiedzmy że ma dość delikatne przyciemnienie. Napewno Ci to zdecydowanie nie pomoże gdy będziesz musiał jechać pod słońce, w innych przypadkach Tak.
ja ostatnio kupilem szybke przyciemniana do swojego kasku w niemczech i jest super nawet w nocy wracam zawsze z pracy po 22 i nie ma praktycznie roznicy za szybke dalem 25 euro
Mnie za to bardzo wkurzają zajączki odbijane od zegarów - podczas jazdy gdy słońce mam za plecami i jest dość wysoko oślepi mnie blask od szybki prędkościomierza. Nie orientujecie się czy są jakieś folie rozpraszające światło jak np powłoka w monitorach LCD ?
Wiem, wiem okulary przeciwsłoneczne można założyć, tyle, że ja noszę korekcyjne... (...) Albo znacie inne rozwiązania?
...a może spróbuj soczewek kontaktowych + okularki p/słoneczne, ja tak jeżdzę (zresztą nie tylko sqtkiem, także rowerem, na snowboardzie, pływam... niezłe rozwiązanie jak dla mnie).