Słońce a brak blendy.

Ostatnio pogoda piękna więc jeździć się chce. No ale co z słońcem? Macie jakieś patenty na poradzenie sobie z nim gdy nie macie kasku z blenda? Jak z jazda w okularach? Jest to wgl bezpieczne? Co myślicie o np. zakupie drugiej przyciemnianej szybki i w razie potrzeby wymianie? (Mam kask z szybkim wyjmowaniem przedniej szyby bez użycia narzędzi)

Jak znajdziesz samą szybkę pasująca do twojego kasku przyciemnianą, to bierz bez wahania, chyba, że będzie bardzo droga. Okulary + Kask= Troszku niewygodnie :) Jednak najlepiej było pomyśleć przed kupieniem kasku i kupić od razu z przyciemnianą, lub z dwoma- jedną można nałożyć na drugą,ale to swoje kosztuje niestety. Wracając do okularów, jak założysz, zapniesz mocno kask i nie będa latać to ok,ale jak po 10 sekundach będa chciały wylecieć, no to nie ma sensu :D Zawsze możesz nie jeździć pod słońce :D

W jecie mam blendę, a jak jeżdżę w integralu zakładam ciemne okulary i jest dobrze. Faktem jest, że okulary mają proste te boczne "druty" więc zakładanie i zdejmowanie ich jest banalnie proste.

@Barnet zamontuje wsteczny i nie będzie trzeba jeździć pod słońce :D A tak serio to niestety dobry kask z blendą jest strasznie drogi a moje fundusze na zakup były ograniczone więc wolałem kupić dobry kask bez niż kiepski z :)

Chyba będę szukać tej szybki, a jak się nie uda to po prostu zainwestuje w jakieś oksy porządne bo na razie mam tylko wytargowane za 20 centów w rzymie od pana murzyna :)

Ja jeżdżę w okularach, no bo muszę, jestem krótkowidzem. W sumie dużo zależy od kasku. Mi się jezdzi wygodnie z okularami, a do tego mam ukrytą zintegrowaną szybkę przeciwsłoneczną w kasku (wysuwa się jak jej potrzebuje). Jak znajdziesz przyciemnianą szybkę pasującą do Twojego kasku, to bierz. Dodam tylko, że jest o tyle niewygodne, bo zmrok zapada coraz szybciej i wieczorem możesz mieć już problemy z widocznością. Nie mam na myśli całkowitych ciemności, no chyba, że będziesz zmieniał szybkę ;)

No właśnie w moim ls2 jest ten system szybkiej wymiany szyby więc nie powinno to sprawiać problemów ale muszę sprawdzić jak to będzie wyglądało w praktyce :) Na drugi rok w sierpniu i tak robię A2 więc na większy moto jakiś lepszy kask kupować będę to o blendzie będę pamiętać.

No to jak nie będzie Ci to sprawiało problemu, to porozglądaj się własnie za taką szybką :)