Mam pewien problem z moim Keeway'em RY8, ma strasznego muła przy starcie oraz v-max jest mały gdyż wcześniej osiągałem nim 70km/h ( licznikowe ) , teraz osiąga po 50-55km/h ( licznikowe ) . Pojemność: 50ccm. Blokad nie ma. Rzeczy, które zrobiłem to : Pasek nowiutki , Filtr powietrza wyczyszczony , Świeca zmieniona (NGK). Nie wiem jakie mam rolki (ile gram). Jak jadę na nim wkręca mi się do 5,5-6,2 Tyś obrotów ( ważę 75kg ), a jeśli tylne koło podniosę i dam manetkę to ładnie do stukał do 7,3tyś obrotów ( dalej już nie chciałem go piłować :) ).
Bardzo bym prosił o pomoc bo to trochę irytujące jest.
Pasek jest taki jak powinien być w sklepie dałem im stary dali mi nowy i jeszcze sprawdzali w komputerze rozmiary. Przebieg: 19.689 KM. No trochę nastukał ( nie mam go od nowości ) .
Jak pasek jest nowy to się musi dotrzeć na napędzie. Jeśli rolki nie były zmieniane (a koszt nieduży to warto wymienić) to znaczy, że wariator i sprzęgło mają tę samą charakterystykę co wcześniej. Nowy jest w tym zestawie pasek - więc to musi być on. Za 100-200km powinien się już ułożyć/wyciągnąć. Jeśli dalej będzie problem, podejrzewałbym za szeroki pasek dla tej mocy silnika.
A może to być wina rolek? Jakie rolki dobrać najlepiej (jaka waga)? A to, że jak jadę to mi kręci do 6.2tys obrotów, a jak postawie go na stopce i przekręcę manetke mi obroty ładnie kręci ponad 7tys. To co to może byc ?
Jeśli silnik nie osiąga obrotów wyższych znaczy że pasek nie wchodzi na wariatorze do wysokiego położenia. Przyczyny mogą być różne: mało mocy, za ciężkie rolki, za szeroki pasek. Pamiętaj, że jadąc na skuterze nie będziesz miał takich wyników jak z tylnym kołem w powietrzu, ponieważ nie masz wtedy oporów wynikających z ruch pojazdu (opory toczenia, powietrza, tarcia itd).
Rozumiem ,że nie będę miał wyników takich jak z tylnym kołem w "powietrzu" lecz patrząc na ten filmik : Seria Keeway i bardzo ładnie kręci obroty na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=QiCwq2BK-Uo . Mam na celowniku rolki takie : http://www.gpmoto.pl/dzial-napedowy/rolki-wariatora/rolki%2015x12/rolki%20mline%2015x12/ Myślałem o wadze 4,70g lub 5,30g , co myślicie ?
myślimy że rolki sie dobiera niestety doświadczalnie. chyba że masz absolutna serie i zmieniasz tylko rolki - to wtedy jest duże prawdopodobieństwo że osiagniesz to co inna seria z podobnymi rolkami. Ale do końca tez pewności nie ma