Słabo pali

Mój skuter słabo pali ze startera. Z kopki bez problemu. Jest już chłodniej ale powinien łapać. A on prawie wcale nie kręci. Myślałem o dolaniu elektrolitu ale mam ten akumulator bezobsługowy. Co zrobić?

naładować akumulator

Spróbuje.

Tak jak wyżej. Naładuj go a jeżeli naładujesz i niedługo znowu siądzie to moze byc do wymiany ;p Ale teraz są zimne noce i moze tak byc akumulator szybciej siada niż zwykle. ;p

mi tez się kiedys tak rozładowywal i poprostu kupiłem nowy, ale i tak byl wadliwy. elektrolit z niego ciekl i mi wymienili bez problemu na nowy

wiecie , to może być wina sprzęgła rozrusznika…

może być i sprzęgło, ale nie obstawiałbym tego. jak jest słaby akumulator to nie da “kopa” rozrusznikowi, żeby ten z dostateczną siłą zakręcił tym sprzęgłem, wiem bo przerabiałem ten temat :sunglasses:

tak bez spamu to u mnie jest zepsute sprzęgło rozrusznika, i nie daje rady przewalić a czasami tak “kwiczy” :stuck_out_tongue: nie chce przełamać - wymięka :stuck_out_tongue:

podłącz do akku miernik i podłączaj żarówkę, jak będzie ci napięcie ostro spadać, to akku(tylko nie żelowy) do formatu. to sprzęgiełko można WD-40 przemyć, naprawdę pomaga :wink:

Albo aku został zabity przez niedoładowujący regulator.

możliwości jest sporo najważniejsze to
diagnoza / bądź wymiana akumulatora (jeśli jest zły)-jeśli to nie akumulator to niech wymieni
sprzęgło rozrusznika albo spróbuje je przeczyścić ( przeczyść również łożysko sprzęgła rozrusznika… tylko z nim delikatnie)

napisz co i jak poszło :slight_smile:

sprobuj napalic na rozrusznik bez pośrednio z prostownika jak ci zapali to wina aku jak będzie coś zgrzytać to wiadomo czyja wina

U mnie też słabo kręcił, napełniłem akumulator wodą destylowaną, podładowałem i pali bez problemu :slight_smile:

kondziopl3 napisał:

sprobuj napalic na rozrusznik bez pośrednio z prostownika jak ci zapali to wina aku jak będzie coś zgrzytać to wiadomo czyja wina

Znasz prostownik który da ci tyle prądu ile potrzebuje rozrusznik?

kondziopl3 napisał:

w 100 % się zgadzam - patrzyłem i przed wyczyszczeniem sprzęgła zgrzytało, a po skuterek odpalił (a miałem nienaładowany akumulator...) zgadzam się z przedmówcą , ale niech coś napisze założyciel tematu co i jak z pracami :P