Skutery junak/romet - jakie pochodzenie maja silniki?

Zainteresowały mnie skutery dwóch polskich firm.
Z dostępnością części zamiennych albo tuningowych do markowych produktów nie ma problemu.
Co w przypadku gdybym chciał poddać przeróbce junaka albo rometa? Pasują do nich części Malossi, Polini czy innych podobnych producentów? Jeśli tak to jak szukać takich w ofercie sprzedawców/ sklepów internetowych?
Ktoś zetknął sie z takim dylematem?

Błąd. To nie są skutery polskich firm, tylko chińskie skutery sprowadzane przez polskich dostawców. Silniki są standardowe, pasują do nich części większości dostawców części zamiennych (potrzebujesz tylko symbol silnika)...
I nie ma tu nawet śladu żadnego dylematu... ;))))

tobo napisał:

Zainteresowały mnie skutery dwóch polskich firm.
Z dostępnością części zamiennych albo tuningowych do markowych produktów nie ma problemu.
Co w przypadku gdybym chciał poddać przeróbce junaka albo rometa? Pasują do nich części Malossi, Polini czy innych podobnych producentów? Jeśli tak to jak szukać takich w ofercie sprzedawców/ sklepów internetowych?
Ktoś zetknął sie z takim dylematem?

Mam pomodzonego dość mocno junaka z początkowo chińskim silnikiem 1PE40QMB. Te 2T to są klony/kopie/podróby silnika Yamahy (Minarelli Horizontal air cooled) z kolei 4T to wariacje na temat 139QMB.
Spokojnie możesz sie zaopatrywać w malossi, polini, stage6, motoforce, naraku i co ci sie żywnie podoba