po 300KM muszę iść na przegląd nr.1 potem na 2000KM nr.2 potem na 4000KM nr.3 potem na 6000KM nr.4 potem na 8000KM nr.5
KM= Przejechane kilometry
skuter jest nowy a za każdy przegląd biorą 120 zł
rozumiem jak by coś nie działał nie odpalał byly by ogromne problemy to jadę do naprawy ok... ale jak chodzi bez żadnych problemów? doslownie nic wszystko chodzi idealnie bo nowe...
bo wychodzi na to ze w ciągu prawie 1 roku zrobiłem 4000KM i to jest śmieszne bo już 360 zł muszę płacić?
za auto raz na rok sie płaci 120zł... a tu tyle? ludzie czy on mnie cygani? wiem gwarancja ale 120zł za dosłownie zero naprawy bo nic w nim nie robi, skutera 50cm3 , 9 miesięcznego ludzie
pomocy... bo naprawdę albo jestem naiwny albo ktoś na tym korzysta...
do tego dojazd do serwisu w jedna stronę z 60km razem 120km...
Jak zrobiłęś już 4000km to już ja bym nie jeździł to co się miało popsuć to by się popsuło w moim mieście jest taki jeden dziadek co ma już 50k zrobione chinczykiem z marketu a wymienił głowice, zawory rolki i sprzęgło jeździ dalej
To są przeglądy mające zapewnić Ci bezawaryjną jazdę. Zmienią Ci olej, coś tam sprawdzą, dokręcą, podciągną itp. Chcesz mieć gwarancję to jeździsz na przeglądy, nie chce mieć to nie musisz na nie jeździć, ale przy jakiejś awarii płacisz z własnej kieszeni za wszystko.
Soyer mylisz przegląd z corocznym badaniem technicznym w samochodzie. Pozajączkowało ci sie
Przeglądy w samochodach też sie wykonuje i fajnie jakby kosztowały 120zł... chciałbym.
Poza tym nikt cie nie oszukuje bo warunki gwarancji i eksploatacja jest znana - trzeba się było zainteresować. A tak producent wie że warto jego produkt raz na 1000-2000km sprawdzić i dokręcić śrubki po to żeby za następny 1000km było jeszcze czym jeździć.
Przegląd skody Octavii II 1.6 to 1450zł. Srednio ceny to od 900- do 1700zł z czego 250 to przegląd (usługa) a reszta to części, oleje..itd
se poczytaj http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/Skoda-Octavia-II-liftback-test-dlugodystansowy-test,12772,1
skro jesteś właścicielem użytkownikiem skutera to jednak jest ci to potrzebne. Nie jest to wiedza o kosmosie. To wiedza o świecie który cie otacza i to niezbyt specjalistyczna.
Wszystkie pojazdy (oprócz zabytkowych) obowiązuje OC i badanie techniczne. To jest coroczne badanie jeżeli pojazd jest starszy niż 3 lata. Nówki mają na ogoł 3-letnie pierwsze badanie. To jest potocznie źle nazywane - zrobić przegląd. Zrobić przegląd to jest właśnie wizyta w warsztacie a nie Stacji Kontroli Pojazdów.
W samochodach jest to droższe. Usługa jest droższa, zmieniają więcej płynów i filtrów, roboczogodzina jest droższa im bardziej prestiżowa marka. Octavia to octavia, za VW polo na pierwszym przeglądzie zostawiliśmy 1700zł kilka lat temu. Przegląd silnika V8 4.0 gdzie masz 11 litrów płynu chłodzącego, 11 litrów oleju w silniku i 4 litry oleju w skrzyni + filtry to dopiero jest kosztowna powinność. Za podobne pieniądze wyjedziesz z carrefoura nowym skuterem w nowych ciuchach i tabletem w kieszeni.
NIE CHCESZ WIEDZIEĆ ile kosztuje przegląd Nissana GTR z wymianą klocków hamulcowych i oleju.. Albo co tam: przegląd GTR-a po 30 tyś km to jest 15 tyś zł. Żyjesz? :) Spoko, przegląd w nim robisz co 6 miesięcy lub co 10tyś km. I to okazyjna cena bo wporsche jest droższe :)
każdy woli wywalić ile trzeba na przeglądy niż potencjalnie naprawiać prawie nowy samochód nowymi częściami z własnej kieszeni. Firmy na tym żerują.
W motorowerach pierwsza wizyta na stacji kontroli pojazdów jest po 3 latach, następne są co dwa lata, po takiej wizycie dostajesz pieczątkę w dowód rejestracyjny, bez niego nie możesz legalnie jeździć po drogach publicznych. Co innego przeglądy w autoryzowanych serwisach (ASO), możesz sobie z nich zrezygnować i samemu dbać, ale wtedy tracisz gwarancje.
Wszystko powyżej przeczytałem 3x każdy post :) rozumiem dzięki wielkie jesteście super :)
Hej a jak to jest z gwarancją skutera
Czemu muszę płacić za olej skoro uważam ze NIE POTRZEBA wymieniać po zaledwie 2000 kilometrów super olej w silniku 2 litry tego jest?
facet każe mi płacić 2x30zł= 60zł za to co nie wyrażam zgody bo olej wytrzyma spokojnie 6000km !!!
czy to nie absurd ? cygani mnie? wiem owszem po 6000km zmienie tak ale po zaledwie 2000km? wrzucanie pieniędzy w błoto?
wiem auta do samochodu bardziej sie zużywają ale do skutera 50cm ? to śmiech na sali...
mogę ten olej sobie zabrać co wyleją :D?ah hah h ah aha ha ha ha potem oni ten olej chyba dalej w obrót robią ja pierd..... gdzieś przeszło echem to mi... zuzyty lekko czyszczą i dają jako nowe...
bo są zaledwie 10% zanieczyszczone
mówimy tu o tylko oleju do skuterów 50cm3 nie aut.
muszę płacić za olej skoro mam gwarancje? i w ramach gwarancji darmowa naprawa
Olej do sktuterów wymienia się maksymalnie co 2 tys później traci swoje wartości smarownicze, w samochodach wymienia się co 8-15 tys 15 to jest maks a w skuterze mieści się około 800ml
Ok. Olej się wymienia profilaktycznie, bo z czasem traci swoje właściwości. Skąd masz takie informacje, że "spokojnie wytrzyma 6 tys. km"? Nie porównuj aut do małych skuterów, tam silniki są bardziej obciążone.