Skuter

Dobry
Zastanowiam sie nad dwoma modelami junak 806 czy romet 797 .Chodzi o osiagi niezawodnosc i doswiadczenia z nimi zwiazane.
Wiec jezeli ktos mial z wymienionych prosze o opisanie czy dobrze sie sprawuje, czy nie zawiodl .
Wzrost 182cm
Waga 86kg

romet 797 większy

Jeśli mogę - parę słów.
Kupiłem Rometa 797 w czasach kiedy importer postanowił oznaczać swoje modele jak pewien producent samolotów pasażerskich -727....... 797
czyli na samym początku .
Użytkowałem go 3 lata i podzieliłbym ten okres na 3 etapy : 1 usuwamy wszelkie niedoróbki po chińczykach. 2 cieszymy się jazdą . 3 walczymy z rozpadającym się sprzętem. Potwornie słaba jakość materiałów np. wszelkie plastiki samoistnie pękały i odpadały w 3 roku użytkowania .
Najlepszym i najtrwalszym elementem był silnik - po zdemontowaniu firmowego wydechu i założeniu "sportowego" potrafił rozbujać to bydle do licznikowych 70 km/h . ( w rzeczywistości mniej )
Pakowność jak na takie gabaryty bardzo mała - haczyk z przodu i schowek pod kanapą do którego nie dało się schować kasku większego jak otwarty typu jet. W podobnych modelach innych importerów np. ś.p. KINGWAY był jeszcze schowek z przodu.
Prowadził się dobrze , stabilnie , jednym słowem fajny był .
Romet zawiesił na 2-3 lata sprowadzanie tego modelu i wprowadził na rynek w nowym malowaniu (pseudo sportowym)
to tak na szybko.

Padalcze, możesz. I pozdrów... Brzydkiego przy okazji. ;D
I każdemu z Was po jakiemu... Zającu, Jajku, albo i zwykła seta w gardło ku pamięci. Również za te ^stare^ czasy. ;-)
*
Dlaczego akurat te dwa modele? Plastik jest ładniejszy? Mają po dwie tarcze?
I fundamentalne ostatnio pytanie: 2T na 50 cc, 4T na 50 cc czy 4T na 125cc? Który to?
^
Dalsze... ^spekulacje pojemnością^, pozostawię w spokoju, aż do czasu... ^bardziej obszernej wypowiedzi^ pana Cezarego.