Miesiąc temu mój dziadek wlał do baku jakiś środek do czyszczenia silników .
Środek ten zawiera wodorotlenek sodu, który reaguje z aluminium. Niczego nie swiadomy pojechalem się przejechać, następnego dnia skuter już nie odpalał. Iglica zaszła jakąś rdzą. Wymieniłem gaźnik i skuter zaczął działać, lecz teraz po dodaniu gazu zaczyna strasznie zmulać i znowu przyśpieszać (przy ok. 20km/h)
Czym to może być spowodowane?
Chciałem regulować gaźnik, lecz mój znajomy pogrzebał i doszedł do wniosku, że gaźnik nie ma możliwości regulacji.
Podejrzewam, że jest coś nie tak z filtrem paliwa albo z kranikiem podciśnienia, lecz moja znajomość na skuterach kończy się na wymianie filtra powietrza.
no to odstaw go do kogoś kto się zna i niech zrobić podstawową diagnostykę - dla ciebie najszybciej i najlepiej. tutaj ci nikt nie napisze podręcznika diagnozowania skutera bo internet jest tego pełen. a nie da się tego w godzine napisac i w godzinę przeczytać. Ty nie masz wiedzy, nie masz narzędzi wiec się nie masz co na to porywać. nie wiadomo co dziadek wlał i jak to zasyfiło środek silnika - bo być może tak samo jak gaźnik. jest masa opcji a informacji zero.
żeby się za to brać musisz solidnie uzupełnić braki w wiedzy, przeczytać o masie usterek i ich objawach, sprawdzić to samo u siebie…itd
edit:
zdjęcie się załadowało. To jest środek do mycia silników z ZEWNĄTRZ i to delikatnie bo to faktycznie błyskawicznie koroduje aluminium. zabójczy dla aluminium. od biedy jako szybka płukanka w malusim stezeniu a potem to trzeba wypłukać wodą i dokładnie zmyć. Jeżeli wlał to do środka silnika lub podał z paliwem to masz masakrę w środku wszędzie gdzie kartery i wszelkie aluminiowe elementy miały kontakt z tym środkiem.
no to pomiar kompresji, regulacja zaworów, szczelność dolotu… silnik jest silnik. ale wg mnie to ten szajs zabił ci silnik. Jakim trzeba być niekumatym kretynem żeby środek do mycia silników dolewać do paliwa. Masakra kompletna. Dziwie się że tu się pytasz a nie ojca co “ma spory warsztat”. Powinien ci powiedzieć to samo i wiedziec co się stało
Paste do zębów dziadek ci dolewa do herbaty żebyś od razu przy piciu herbaty zęby mył?
kolor miał taki sam wic dziadek tak bezrefleksyjnie dolał? eh ludzie… mógł ci szampon wlać, też ma taki kolor.
Wg mnie jak to miał miesiąc kontakt z silnikiem to szukaj nowego silnika. ten by trzeba rozebrać na atomy i oceniać straty - i bedą ogromne