Skuter z dnia na dzień nie pali..

Cześć , mam problem ze skuterem 4T , marki Jmstar ...

Ostatnio po powrocie do domu skuterem ... padał deszcze , zaparkowałem go do garażu poszedłem do domu ... rano wstaje chcę pojeździć na skuterze.. dobra , kopie raz.. - nic , kopie drugi raz.. - odezwał się na kilka sekund , kopie trzeci raz - nic , kopie czwarty raz - pochodził 2-5 sekund i znowu zgasł , potem już 0 życia z jego strony..

~ Jutro planuje usiąść przy nim .. i pogrzebać, ale nie mam zamiaru wydawać znowu na chińczyka kasy u mechanika.. bo ostatnio był u mechanika..

~ wymieniane części :

~ tłok
~ pierścienie
~ osłona na silnik
~ pompka paliwowa
(tyle mi wiadomo..)

Prosze pomóżcie , jak będę go rozkręcał na co mam patrzeć .. i co pierwsze sprawdzać..

Ps: Kopka coś niekiedy nie łapie.. jakby się ślizgała i niekiedy tak jakby szczelała...

POMÓŻCIE BŁAGAM !

szczelała? o to kopka jedna! Szczylająca!

Tak szczela jak się kopie . + Proszę o jakieś sensowne wypowiedzi a nie głupie wyśmiewanie bo w ten sposób nie pomagasz -,-

ale szczela w sensie, ze odbija do góry ? i jak mógł Ci wymienić pompkę paliwa, skoro Twój skuter jej nie ma ?

pozdrawiam.

Krystian, strzelała!
Strzelił był natentychmiast ze swojej armaty, a ona zaraz strzeliła mu focha. A tam z tymi babami. :D

Jest celuloza, jest dobrze. :D

Młody, coś ty wlał tam za mieszankę do tego zbiornika paliwa, że zawory w głowicy tak szybko powiedziały... pa pa?
Przyznaj się, wlałeś mieszankę od 2T do 4T, coś innego może wlałeś?
Coś tam jednak pojeździłeś na tym, co nie?
Chiński skuter wszystko łyka, ale do czasu. :D

Masz manometr do sprawdzania kompresji w cylindrze?
Nie masz. Siądziesz przy chińczyku, porozbierasz nawet i co dalej?

A pewnie nic, będziesz w takim samym położeniu jak ja teraz. ;D
Z tym, że ja swojego poskładam, a ty raczej nie bardzo. :D

Oddaj do mechanika i nie lej więcej bełtów do zbiornika, a i tulejkę masz też do wymiany w obudowie pokrywy wariatora, bo trzaskałeś pewnie z buta ostro jak nie odpalał i teraz się już pewnie kopnik nieco kosuje, a zaraz się zaklinuje, albo i przy tym pęknie obudowa. :(
Tę tam zainstalowaną tulejkę z niby żeliwa trzeba wymienić na mosiężną (podebrać w motoryzacyjnym od jakiegoś rozrusznika samochodu) i będzie spokój na lata. :-)

Działaj młody, ale mierz siły na zamiary.

Celuloza napisał:

Cześć .. otóż skuter nie chce mi zapalić .. nwm co to za przyczyna.. napiszę całą jego historię..
~ Skuter był u mechanika .. wymienione w nim były pierścienie,tłok , osłona na silnik , pompka paliwowa i chyba tyle co mi wiadomo ..Po powrocie z mechanika skuter chodził bardzo ładnie przez jakiś czas .. lecz nie powiedział mi mechanik czy mam go docierać wiec sobie z nim popier***ałem zamykałem licznik czyli ponad 60km/h .. i nic się nie działo i naprawde jeździłem tak bardzo długo... pewnego dnia (przedwczoraj) wracałem do domu .. padało... skuter chodził elegancko gdyż wjeżdzałem w uliczkę .. zwolniłem puściłem gaz .. i coś szczeliło jakby z cylinda/tłumika... ale skuter dalej jechał.. zaparkowałem , zgasiłem go... był w garażu ... jutro rano (wczoraj) chciałem go odpalić ... kopnełem raz.. nie odpalił , 2 raz.. odezwał się na 2/3 sekundy i zgasł.. okey.. następna próba.. zapalił i zgasł .. potem już 0 życia.. nie mam pojęcia co to.. Wcześniej jeszcze wlałem do niego mieszankę .. a to jest 4T .. ale nic się nie działo (na mieszance jeździłem 2 dni) ... jak już brakło mieszanki wlałem czyste paliwo.. jeździłem normalnie właśnie do wieczora jak już pora była na schowanie skutera i iść do domu a na nastepny dzień juz nie chciał zapalić HELP !!! Proszę o szybką odpowiedź na mój problem..
Ja tak sobie myślę ale nie mam pojęcia o motorach że pękł pierścień.. z tego ten odgłos z tłumika i nie ma kompresji i nie chce zapalić ale nie wiem czy jakby pękł pierścień to by zgasł czy dalej jechał...
nwm , wypowiadajcie się na ten temat...

Z pierwszego tematu jaki założył. Gość jest mocny, szkoda, że nie wlał oleju napędowego, wszak paliwo to paliwo :)

avgas jest dobry. Mieszać z wachą z dystrybutora 50/50 i bedzie fruwać 4m nad ziemią

Koledzy, to jest mało ważne co się doda do benzyny do zasilania silnika 4T, efekt zawsze jest podobny i skutkuje zazwyczaj utratą kompresji z racji odkładania się nagaru w komorze spalania i wskutek nadpalenia i rozszczelnienia zaworów.

Życie takie zna przypadki, a i tak trochę czasu minie, zanim to całkowicie się zbiesi i powie koniec i basta i nie jadę dalej.

- Co do niego lałeś?
- A benzynę z kanistra.

Szkoda, że razem z benzyną w kanistrze był też olej napędowy. :(

Czyszczenie zbiornika plus nowa głowica za tych kilkadziesiąt zeta i dzieciaki gościa tłuką się tym dalej. Flaszka pękła, bo za darmo nie robię. :D

Materiał poglądowy, a proszę bardzo, tutaj jest:

Stan głowicy silnika 4T po eksperymentach z paliwem.jpg

ciekawe rzeczy mówisz chinolu , nawet nie wiedziałem o tak rozległych skutkach mieszania ON i pb95 a też w zeszłe wakacje "bawiłem" się skuterem 4T któremu co chwila zwiększałem dawke ropy kiedy mieszanka była pół na pół skuter nie chciał później odpalać i tak stał na dworzu trochę rozgrzebany od około dwóch tygodni przebywa w ciepłym i suchym pomieszczeniu żeby odzyskał iskrę(na dworzu padało od czasu do czasu. zalało moduł i akumulator o napięciu tylko 8V - kałuża w skrzyneczce ) teraz iskra jest.
jeśli nie będzie odpalał wcale to rozkręce i zobacze jak wygląda głowica. moje wszelkie eksperymenty to była ciekawość nic więcej szkody które powstały przy tym nie są duże(a już napewno nie finansowe) bo mam w domu sporo części od skuterów(cylki głowice tłoki się znajdą) i nimi mogę zastępywać części oryginalne w razie czego ;) poza tym mam czym jeździć bo gdyby to był mój jedyny środek transportu to inna sprawa drugi raz chyba nie zrobie nic podobnego , wiem co się dzieje po tym , nie stwierdzam żadnej poprawy minusem są uszkodzone elementy a plusem wiedza praktyczna oraz przestroga na przyszłość żeby nie robić tak w droższych maszynach :)