Skuter Piaggio vmax 40km/h ... jakiś żart?

ja nadal myślę że powinieneś coś popróbować z paskiem podjedź gdzieś do sklepu z twoim paskiem i weź trochę dłuższy i szerszy ja przy kymco też miałem ''orginał'' wymieniłem na szerszy i troszkę dłuższy i śmiga jak trza.

pasek jeśli kupować to chyba taki sam tak mechanik mi doradził ale mówił że pasek spokojnie wytrzyma jakieś 2-3 sezony dopiero po tym czasie mam myslec nad zmianą wiec to chyba nie tego wina

Powiadasz że to swap, czyli silnik przekładany - chyba słusznie zakładam że nie nówka? Masz pewność że pasek był w oryginalnym rozmiarze? Mechanik mógł założyć że pasek jest taki jak powinien być, ale to założenie może być błędne, jeśli nie dochodzi do końca wariatora jednocześnie schodząc aż do osi sprzęgła, to nie ma wafla - jest za krótki. Popatrzyłem po wyszukiwarce w kwestii rozmiaru paska do Piaggio Zip i wyrzuciło mi, że w zależności od rocznika rozmiary się różnią, jeśli znasz rok produkcji silnika poszukaj czy aby na pewno jest założone to co powinno. Najszybszą i najprostszą weryfikacją jest zdjęcie pokrywy przekładni i na stojącym silniku ręczne wprowadzenie paska między talerze sprzęgła aż do końca (da się) i zobaczenie jak wtedy wygląda to na wariatorze.

pasek jest dobry sprawdzałem to orginalny od tego skutera po wpisaniu nazwy wyskoczył mi ten skuter i ten rocznik (kupowalem caly skuter na czesci i koles mowil ktory rocznik) pasek teoretycznie wchodzi do konca wariatora ale nie do konca przeciwtalerza choc moje rozumowanie moglo być błędne bo aby wszedl na najwyższe parwie przeciwtalerza musiałby być juz na wariatorze

skoro pasek na 100% jest dobry to jeszcze chyba już też pisałem może być zakrótka tuleja wariatora nie ma bata coś z tego musi być,jesteś pewny że to jest orginalny wariator ??

Czekaj, czy to znaczy, że wariator masz mniejszej średnicy niż przeciwtalerz? Bo tak zrozumiałem...

no tak przykładając wariator do przeciwtalerza przeciwtalerz jest wyższy o jakieś 2-3 cm

Powiem tak - może to jakiś kosmiczny włoski wynalazek i tak ma być, ale we wszystkich skuterach z którymi miałem styczność wariator tworzył z przeciwtalerzem komplet o takiej samej średnicy obydwu części. Większa średnica przeciwtalerza nie ma żadnego logicznego uzasadnienia i wygląda to tak, jakbyś miał wzajemnie nie pasujące do siebie elementy z dwóch skuterów, przy czym jednym z nich zdecydowanie nie jest Piaggio. Jakim cudem masz wykorzystać pełen zakres pracy napędu z czymś takim?

rozwiązałeś problem bo mam to samo w vespa lx50

i nikt nie wie co jest