Skuter Nie wkręca się na obroty (problem inny niż wszystkie)

Witam

piszę ponieważ nie daję już rady i kończą mi się pomysły co się stało.
Zacznę od tego że skuter to malaguti phantom max 250 (silnik z piaggio x8, x9 250), ostatnio jadąc skuterem chciałem wyprzedzić samochód i kiedy okręciłem manetkę gazu skuter zamiast przyspieszyć zgasł. Po zatrzymaniu się nie chciał już odpalić jedynie na chwilę jakby chciał odpalić ale słychać było spalanie stukowe więc pomyślałem, że coś z zapłonem i postawiłem na halotron. Zaciągnąłem skuter do garażu i tam dobrałem się do halotronu, lecz wszystko było ok. Więc postanowiłem sprawdzić świecę (sic trochę odwrotna kolejność ale co tam ;) ) okazało się że przerwa na świecy jest minimalna poniżej 1mm więc niby znalazłem potencjalną przyczynę.
Wrzuciłem nową świecę, ale problem nie ustał więc wziąłem się za gaźnik, i tam okazało się że odłamał się kawałek przepustnicy... I tutaj wszystko w zasadzie ułożyło się w całość czyli pęknięta przepustnica przeleciała przez cylinder i uderzyła w świecę.
Dokonałem szybkiego zakupu gaźnika bo samej przepustnicy nie opłacało się kupować, podmieniłem najpierw przepustnicę ale nic się nie poprawiło, następnie zmieniłem cały gaźnik i jedyna poprawa to taka że skuter odpala bez problemu ale nadal się nie wkręca na obroty.
I teraz tak jak przytkam dolot przy dodawaniu gazu to obroty wejdą na maksymalne czyli 8k ale falują między 5 a 8k. Czasami uda się wkręcić silnik bez przytykania dolotu. Sprawdziłem paliwo jest ok a dolot szczelny.
Nie wiem czy ściągać już głowicę czy jeszcze coś sprawdzać, zawory dolotowe sprawdziłem bo nalałem terpentyny na grzybki i trzymają, są też proste.
Zastanawiam się jeszcze nad wariatorem faz który mógł się rozpaść.

Jakby ktoś mógł doradzić coś w sprawie byłbym wdzięczny.

Edit:
Dodam jeszcze, że nie jestem na 100% pewien czy przepustnica wcześniej nie była pęknięta gdyż do tej pory nie miałem potrzeby rozbierać gaźnik.

Miałem podobnie tez nie wiedzialem co sie dzieje wiec dalem go do mechanika (skuter generic xor). odpalal za pierwszy razem ale gdy dodawalem troche gazu odrazu gasl. facet wymienil elektryczne ssanie i tlok i po problemie nie wiem jak u ciebie ale pisze jak bylo u mnie objawy podobne :D