Skuter nie wchodzi na obroty gdy jest ciepły i trudno odpala.

Witam.

Mam problem ze swoim chińczykiem zondar baccari 2010r.

Gdy jest zimny to normalnie pali, normalnie się jeździ a gdy sie rozgrzeje to zaczyna przerywać, gasnąć oraz trudno go odpalić, trzeba długo kręcić rozrusznikiem. Czym to może być spowodowane? Dodam że ostatnio wymieniłem iskrownik, magneto i cewke zaplonową oraz świece. A i gdy wykręcam świece to jest czarna, czyli trzeba gaźnik wyregulować ale nie wiem czy wystarczy kręcić śróbką od powietrza czy też zmienić pozycje iglicy. Z góry dziękuję za pomoc. Aha, i jeszcze traci moc.

Czarna świeca, czy za dużo paliwa. Pobaw się śrubką, jak nic nie zdziałasz, to dopiero rusz iglicę. Co do tracenia mocy, to sprecyzuj w jakich warunkach i po ilu kilometrach.

zwory do regulacji

co zawory maja do tego jak na zimnym normalnie chodzi? Deep_Nothing, po przejechaniu 2-3km gdy już się skuter nagrzeje, zaczyna mulić, przerywać, rwać do tyłu i do przodu aż wkońcu zejdzie do 10-20km/h i gaśnie. Myślę że to tłok puchnie i to dlatego, bo nic innego raczej na to nie wpływa.

snajper061 napisał:

zwory do regulacji

Zawory mają dużo do tego - jeżeli to 4T i masz je źle wyregulowane (zbyt mały luz) to po rozgrzaniu silnika luz się kasuje i zawory zaczynają się nie domykać. Efektem jest to że silnik traci kompresję i gaśnie.

Więc jak te zawory się reguluje?

Ustawiasz rozrząd na znaki na głowicy, sprawdzasz czy oba zawory są zamknięte i ustawiasz szczelinomierzem ssący na 0,05mm, wydechowy na 0,07mm.

Dobra jutro się pobawię z tym bo dzisiaj niedziela, jak to nie będą zawory to się odezwę, na razie dzięki za pomoc