Skuter nie odpala

Witam zakupiłem skuter 50 4t i po wymianie głowicy cylindra i tłoka nie chce palić wsadziłem tam głowice 80 którą dostałem w gratisie a tłok i cylinder kupiłem nowy. Jak próbuje go odpalić to czasem chwile zagada ale tylko gdy przy kopaniu mam manetkę odkręconą. I od czasu do czasu przy kopaniu z głowicy wydostaje się biały dym. Pytałem w sklepie z częściami tam gdzie kupowałem wszystko do tego skutera i powiedzieli że to nie jest problem z głowicą a to jedyna część używana jaką wymieniłem która może być trefna. Co go może boleć skoro to nie głowica?

regulacja gaźnika pod 80cm, ssanie, słaba iskra, kompresja (marne złożenie, nieszczelne zawory)…itd

A w takim wypadku zachowywał by się tak samo na tłoku i cylindrze z 50 i głowicą z 80? Bo na samym początku założyłem tylko głowice bo tamta miała rozwalone gwinty. I z tego co się dowiedziałem powinien normalnie odpalić a złożyć tego to się chyba nie da źle.

da się źle złożyć, pewnie masz niedotarte zawory skoro “głowica w gratisie” to pewnie dowalona.

Jeżeli leci dym z głowicy to uwalone masz uszczelniacze zaworowe i jeden z zaworów a i nie wiadomo co z prowadnicą

No głowica nie wyglądała zbyt pięknie ale facet zapewniał że była ok. Czyli najlepiej kupić nową głowice ?

jeżeli wszystko inne sprawdziłeś i jesteś pewny, że to głowica to ją zdejmij, sprawdź szczelność zaworów, jeżeli nie są szczelne to je dotrzyj.

• jeśli ci kopci, to albo masz uszczelki pod zaworami walnięte lub pierścienie na tłoku są źle założone lub także walnięte. jest opcja, że kopci bo dopiero go skręciłeś i wypala olej, problem polega na tym, że nie masz jak go odpalić żeby sprawdzić czy to tylko chwilowe.