Skuter nie odpala

Witam wszystkich. Mam problem z kupionym chińczykiem. Otóż wczoraj rano normalnie odpalał wszystko chodziło, dobrze jeździł a wieczorem już nie chciał odpalić. Sprawdziłem iskrę i nie było, zmieniłem świecę i też nie było. Podłączyłem moduł od innego skutera (na krótko bo inna kostka). Iskra się pojawiła ale nadal nie odpala. Jadę zaraz po nowy moduł pasujący kostką. Ale jeżeli to nie pomoże to jakieś porady? Czy to może być wina innego modułu? Podobno silnik po generalnym remoncie i przerobiony na 70cc. Kupiony od gościa który ma własny serwis i naprawia skutery więc raczej by nie kłamał. Proszę o rady

a dlaczego by miał nie kłamać? np zrobił na sztuke po taniości na handel i sprzedał.
nie pierwszy taki przypadek to by był i nie ostatni.

Wymieniłem moduł ale nadal nie odpala. Jutro mam zamiar wstawić go do jakiegoś mechanika. Jaki może być koszt w takiej sytuacji? Dajmy na to ze trzeba by było wyremontować cały silnik?

jeżeli masz iskre a nie odpala to prawdopodobnie zawory są walnięte, maxymalnie do tego cylinder,tłok. koszt jeśli sam byś to robił to 80-200zł