Skuter nie chce odpalić :(

Witam Wszystkich !

Mam problem z moim skuterkiem (niestety byłem głupi i kupiłem go w Carrefour’ze :frowning: )
Skuter jest firmy JAZZ, dane skutera podaje niżej (z ksiązki dołączonej do skutera):

Jazz 50 (RMMotor)
Silnik: 4 suwowy o pojemności 49,5 cm i mocy 2,8KM

Nie chce odpalić, ani z elektryki ani z kopki sad.gif(
Stało się to tak ze pewnego dnia jechałem (był to czerwiec) , i mi zgasł, zjechałem na pobocze, próbowałem odpalić ale nie dało rady, poczekałem 10 min i odpalił, po jakis 200 metrach znów zgasł, znów poczekałem 10 min i odpalił… Zaprowadziłem go na działke (tam go trzymałem)
Następnego dnia próbowałem odpalić i już do tej pory się nie dało odpalić :confused:

Wyczyściłem filtr powietrza
Świeca jest dobra lecz nie wymieniałem

Chciałem dodać że w tematyce motoryzacji jestem CAŁKIEM ZIELONY :confused:
Skuter był w serwisie, powiedzieli że jakaś cześć w silniku poszła (nie powiedzieli jaka) i że jest bardzo rzadka do zdobycia bo to chiński skuter. Więc jakby ktoś przypuszczał co się mogło stać to bardzo prosiłbym o pomoc.

Za wszystkie odpowiedzi Wielkie Dzieki !

Pracuj nad ortografią. excent

na moje to się zatarł :slight_smile:
kopka chodzi lekko czy ciężko??

Właśnie kopka tak jakby się trząsła :confused: Niekiedy sama nawet nie wraca :(( A jak chodzi to ciężko powiedziec, bo nie wiem jak to mocno a jak lekko, jak dla mnie to z poczatku trzeba było więcej siły włożyć teraz już tak lżej :confused:

według mnie to to o czym pisałeś to było tak że ci pewnie tłok puchł trochę postał i już było normalnie a teraz jak trochę postał to pewnie ma trochę oleju w cylku i już w ogóle nie chce odpalić
pokop trochę kopką wykręć świece i zobacz czy nie jest zalana olejem

janica das ist 4-t … xD wiec oleju na świecy nie będzie w życiu chyba że poszły pierścienie olejowe …
jeżeli kopką się da ruszać i to trzeba ściągać głowice, cylinder i oglądać gładź cylindra, tłok, no i czy zawory nie poszły … niedawno z tydzień temu kumpel odebrał skuter ode mnie po 2 miesiącach poszukiwania tuleji zaworów której nigdzie nie szło dostać …

janica94, dobra teoria i ja mysle ze mu dziure w tłoku wywaliło, kumpel tak mial i kopka tez czasem nie chciala wrocic bo ja blokowalo ale skoro kupiles nowy to powinna byc gwaracja

No niby gwarancja jest, ale ja już przy nim “kopałem” to mi jej nie uznaja…
Pooglądałbym ten cały cylinder i tłoki, jakbym wiedział jak się do tego dostać :confused: Niestety pisałem, w dziedzinie motoryzacji jestem zielony jak trawa :confused:

cylinder trzymają ci 4 śruby umnie jest na klucz 10 odrecasz je i ssówasz cylinderi wtedy wszsytko zobaczy, gładź cylindra musi być jak najlepsza jeżeli będziesz miał jakieś rysy głębsze to cylinder do szlifu i treba kupić wiekszy tłok, jeżeli dziura w tłoku to tak samo;] mysle ze czeka cie szlif i nowy tłok jakieś (150zł) + ewentualna robocizna

Dzieki Wielkie ;]

W Weekend (Sobota) Przychodzi do mnie znajomy co prowadzi swój warsztat (samochodowy) ale podobno skuterki też naprawia. Jeśli da rade go naprawić, napisze na forum, jeśli nie da rady, to tak jak mówiłeś oddam cylinder do szlifu i większy tłok :slight_smile: