Skuter/Motorower dla początkującego. Prosze o pomoc w wyborze.

Witam. Jestem nowy i mam zamiar kupić sobie skuter/motorower . Spodobał mi się model Suzuki GS500 i Zipp Pro 50 , chodzi mi o tego typu motorowery poniewaz nie podobaja mi sie te skutery które brzęczą głośno, siedzi się na nich wyprostowanym i jadą max. 80km/h . Mógłbym max. 5tyś. przeznaczyć na motorower albo za jakis czas doskladac więcej. Chodzi mi głównie o model Suzuki GS500 bo widziałem filmiki na YouTube jak sie nim jeździ i czytałem troche, z opini wiem ze jest to szybki i zwinny motorower, mowiac szybki nie chodzi mi o jakiegos demona predkosci bo bal bym sie wsiacs na taki znajac siebie. Widziałem pare ogłoszeń Suzuki GS500 na gumtree . Tyle tylko ze widzialem tam tez jakies modele GS500F albo GS500E i nie wiem czym one wszystkie sie roznia. Na filmiki pokazowym jak facet jechal nim to nic nie pisalo oprocz Suzuki GS500 i na liczniku mial 200(widzialem tez inne z mniejszym). Wiec mam prośbe czy ktoś morze mi pomóc w wyborze takiego motorowera. Dodam jeszcze ze mieszkam w Brukseli(Belgia) ale jestem z Krakowa, skuter bedzie mi sluzyl do jazdy do szkoly i po miescie po drobne zakupy itp. Czekam na pomoc.

Dodaje jeszcze link do filmiku który najbardziej mnie przekonał do tej maszynki : http://www.youtube.com/watch?v=LbkSkL8f4RQ .
Nie przyjżałem się za pierwszym razem teraz zobaczyłem ze tym co on jedzie to jest GS 500f . Wiec prosze mi tylko powiedziec czym różnią się te modele 500f 500e 500 itd.

Ja Ci chętnie pomogę :-)

To nie jest MOTOROWER tylko MOTOCYKL, ma 500ccm, a nie 50ccm jak przystało na MOTOROWER. Mam nadzieje, że pomogłem.

Mogę polecieć kilka motorowerów:
Aprilia RS 50
Yamaha TZR 50
Derbi GPR 50

Zippa nie kupuj, to badziewie, ja sam kupiłem i teraz żałuję że tyle kasy na niego wydałem :/

Suzuki GS500 to nie motorower ;D Zipp pro, to tak jak napisał kolega wyżej, badziewie. Do dobrych motorowerów z sportowym wyglądem to oprócz tych co napisał Adasiowwy można dorzucić jeszcze Peugeota XR6, Rieju RS2 i Motorhispania RX50.
No chyba, że wolisz coś w stylu Supermoto/Enduro to tutaj pozwolę sobie wkleić moją skromną listę: Yamaha DT, Rieju RRX/SMX/RR/MRT, Peugeot XPS/XP6, Beta RR, Derbi Senda, Aprilia SX/RX, Gliera SMT/RCR, Malaguti XSM/XTM, Husqvarna WR/WSM, Honda HM CRE.

Niedługo wychodzi nowy Kymco K-Pipe. Może przypadnie ci do gustu. Jak dołożysz 500 zł to będziesz miał święty spokój bo produkty Kymco cieszą się dużą bezawaryjnością. Ja bym kupił coś nowego a nie używkę nie wiadomo w jakim stanie .

matol1798 napisał:

Niedługo wychodzi nowy Kymco K-Pipe. Może przypadnie ci do gustu. Jak dołożysz 500 zł to będziesz miał święty spokój bo produkty Kymco cieszą się dużą bezawaryjnością. Ja bym kupił coś nowego a nie używkę nie wiadomo w jakim stanie .

A ty znowu o tym kymco , wszyscy juz wiemy jakie jest świetne -.- ale nie przesadzaj. I faktycznie Gs500 to motocykl ;D A dalej nie muszę pisać bo koledzy wyżej już ci wypisali ciekawe Motrorowery ;)

matol1798 napisał:

Jak to nie wiadomo w jakim stanie? Po to są oględziny, aby ten stan sprawdzić.
A co do kymco to jest moim skromnym zdaniem zbyt słabe. 4t w 50cc nie jest najlepszym rozwiązaniem, szczególnie jako motorower.
Jeśli masz 5000 zł to na spokojnie znajdziesz jakąś świeżą, zadbaną używkę w tej kwocie.

Ryglos napisał:

matol1798 napisał:

A co do kymco to jest moim skromnym zdaniem zbyt słabe. 4t w 50cc nie jest najlepszym rozwiązaniem, szczególnie jako motorower.
Jeśli masz 5000 zł to na spokojnie znajdziesz jakąś świeżą, zadbaną używkę w tej kwocie.

Podoba mi się twój tok myślenia ^^

Wybór masz stosunkowo prosty:

* Nowy Chińczyk i Ci nawet kasa zostanie
* Dołożysz parę stówek i nowe Kymco
* Kilkuletnie markowa używka

Jak się kupuje używkę to niestety nie ma co się na jeden z góry upatrzony model nastawiać, bo możesz go szukać do, za przeproszeniem, usranej śmierci. Nie sądzę żebyś się fatygował po motorower kilkaset kilometrów, więc wysonduj lokalny rynek, sprawdź dokładnie stan techniczny i jak coś będzie spełniać Twoje wymagania to bierz.

Za 5 tys. za żadne skarby nie kupiłbym żadnego Zippa, Rometa czy inny pseudo polski wynalazek. Takie sprzęty sprawdzają się w budżecie około 3 tys., z Twoim portfelem możesz już trochę zaszaleć.

Dziękuję za pomoc. Najbardziej mi się podoba Suzuki GS500f i zdecydowany jestem go kupic tylko jeszcze musze znalesc bo na allegro nie widziałem, poszukam jeszcze na gumtree itd i na zagranicznych stronach bo tak jak mówiłem mieszkam w Belgi. Tak jak pisaliscie ze to nie jest motorower tylko motocykl to biore motocykl. Dziękuje za pomoc jak coś to bede jeszcze pisał tu na forum.

Jak masz prawo jazdy A to bierz motocykl. Po co w ogóle pytałeś sie o motorower skoro bierzesz 500cc.

Może on nie zna różnicy między motorowerem i motocyklem? Nie widzę innego powodu, dla którego miałby zestawiać pro 50 i gs-a w jednym zdaniu :-)

Ryglos napisał:

matol1798 napisał:

Sorki że się trochę źle wyraziłem. Chodziło mi głównie o to jak taki motorower był traktowany i jak coś się rozwali to się wykosztujemy :-)