Witam mam pytanie znajmomy taty ma tego skutera co ja na 70 cc i ten skuter jedzie mu 120/130 km/h co bym musiał zmnienic aby mój tak jechał?
prędkościomierz - na równie zepsuty jak ten u znajomego taty.
A na powżnie.
ładując w silnik około 2-2,5 tys zł (i robiąc te 7-8KM na silniku) jesteś w stanie rozpędzić sie i jechać bez wybuchu silnika około 85km/h.
Ładując około 3000zł (dojdą dobre przełożenia) jesteś w stanie przekroczyć ciut 90km/h.
Większe prędkości to już lekko kosmiczne kwoty. 120-130km/h to prędkości maksymalne pojemności 250-300cm czyli pojazdów 22-30KM. Powiedzmy że matrix jest lżejszy wiec nie potrzebuje aż 22KM. Trzeba mieć okolice 17-20KM. Wymaga to potężnego cylindra który jest prawie nie do obsadzenia w chińskich karterach bo jest połamie lub pozgina. Nawet kartery yamahy/piaggio pod takie cylindry wymagają ręczniej obróki i wzmocnienia
Przygotowanie lub kupienie silnika dającego takie osiagi (kompletny silnik Stage6 R/T lub Pollini Evolution… albo cos na malossi MHR) to okolice 11 do 30 tys.
Dolicz do tego koszt wzmocnienia ramy i opony z zupełnie innej półki niz te co masz teraz na skuterze (i zapewne ma je też ten gościu co takie pierdoły opowiada).
Wiec jeżeli ten znajomy nie wsadził tam silnika za 13 koła to niech nie opowiada pierduł o tym jak to "sobie jeździ 120/130km/h). Oficjalny rekord prędkości skuterów przygotowanych przez fabryczne zespoły Malossi, wspierane przez Pirelli…itd, pobijane na pustyni (na słonym jeziorze) to 114km/h dla skutera 50cm, 132km/h dla skutera 80cm i coś koło 142km/h dla silnika 100cm. A nie jakiś czopek jakims matrixem na jakims cylinderku opowiada jak sobie jeździ 120km/h…
Fakt, ktoś Ci bzdur naopowiadał. Ja mam w remont wsadzone w sumie 3k zł i osiągam vmax 84km/h. I w sumie pod tą konstrukcję wystarczy bo przy wyższych prędkościach dochodzi wymiana hamulców, opon, wzmocnienia ramy.