skuter junak

Hej, co myślicie o maxi skuterze junaka jetmax250?
A i może ktoś wie jaka pojemność zbiornika paliwa ma ten skuterek oraz tak z ciekawości jaka jest prędkość max.

Design jest mocno kontrowersyjny, zwłaszcza przy dostępnych nudnych kolorach. O wiele bardziej pasowały by mi takie kolory: http://www.scootertronics.com/cfmotojetmax.html
U nas to całkiem nowy produkt, więc trudno o nim cokolwiek konkretnego na razie powiedzieć. Wtrysk jest firmy delphi a pojazd wyprodukowało chińskie CF Moto. Jak byłem 2 tygodnie temu w salonie obejrzeć sobie te Junaki tegoroczne, to jeszcze ani jednego nie było na wystawie. Na innych rynkach ten skuter istnieje już ponad rok, tu masz ciekawy opis właściciela takiego sprzętu: http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=607278

Dzięki za artykuł, w zasadzie teraz już wszystko co mi potrzeba wiedzieć odnośnie jetmax to wiem. Ma coś ten motocykl w sobie - podoba mi się, mimo chińskiej produkcji.

krw równolegle z szukaniem informacji o maxi skuterze Junkersa proponuję Tobie przymierzyć się do niego i zobaczyć jego na żywo. Przymierzyłem się do niego i jednoznacznie mi nie pasował. Oczywiście to moje subiektywne odczucia. Możliwe, że bezpośrednie zetknięcie z tym pojazdem jeszcze rozpali twoje pożądanie lub skutecznie je zgasi. Nie mniej uważam, że Junkers skutecznie namiesza na rynku mniejszych jednośladów. Szczególnie dotyczy to motocykli i motorowerów.

Czemu Ci nie pasował? Napisz coś więcej... Ponadto wciąż się waham nad zakupem maxi skutera i jetmax był jedną z moich opcji (który w zasadzie najbardziej mi się podobał ze względu na cenę i wielkość - ale jak trafnie zauważyłeś mam wiedzę jedynie obrazkowo-internetową:) ) Brałem pod uwagę Kymco Downtown 300 (ze względu na wysoką cenę przegrywał z jetmaxem) oraz Kymco Dink 200 (ale chyba jest zbyt mały jak na maxi skutera i w dłuższą przyjemną podróż z "plecaczkiem" chyba się nie nadaje?) Jednak masz może jakąś propozycję na "turystycznego" niedrogiego maxi skutera? Może jednak dołożyć i brać downtownna?

A co myślicie o maxi skuterze rometa? Czy jednak junaczek jest jednak ciekawszy?

Cóż, skuter Rometa choć ma parę koni mniej, to jest na pewno lżejszy i odrobinę mniejszy - także niższy, co pewnie wpływa na wygodniejszą jazdę w mieście i manewrowanie.

Oba silniki są chłodzone cieczą, ale Romet jest zasilany przez gaźniki a Junak wtryskiem, więc różnice w kosztach potencjalnych napraw mogą być spore. W moim mieście sprzedażą Junaków zajął się dosyć poważny dealer, więc chyba z niezawodnością nie jest tak źle. Ale Romet jest mniej skomplikowany i pewnie więcej rzeczy możesz zrobić przy nim sam. Prędkość maksymalna przemawia na korzyść Junaka, jeżeli masz zamiar jeździć autostradami.

Cena Rometa jest sporo niższa, ale trudno powiedzieć cokolwiek o jego niezawodności czy jakości serwisu. Jak już coś się czyta na ten temat, to przeważnie opinia negatywna. Z wyglądu Romet wydaje się trochę atrakcyjniejszy (tak owiewki jak i zegary, przód wyraźnie inspirowany Hondą Jazz 250), ale występuje póki co tylko w jednym, nudnym kolorze nadwozia (grafit) a jakość plastików innych rometów do tej pory budziła raczej wątpliwości. Z Junakami w kwestii kolorów wcale nie jest lepiej - grafit, biały i czarny.

Wnioski:
Jeżeli:
- znasz się trochę na mechanice, albo chcesz się poznać,
- jeździsz głównie po mieście ale czasami chcesz pojechać gdzieś dalej,
- podróże z prędkością w okolicach 90km/h a maksymalnie 110km/h to nie problem,
- zależy Ci na niskiej cenie (oraz prawdopodobnie niewielkim spalaniu),
to wybierz Rometa.

Jeżeli chcesz:
- również znasz się trochę na mechanice,
- prawdopodobnie odrobinę lepszej jakości plastików i niezawodności,
- lepszych osiągów,
- wyróżniać się na drodze,
- większych kół,
- częściej jeździsz poza miastem (także autostradami),
- ucieszy Cię bajer w postaci radia ze sterowaniem wymagającym puszczenia kierownicy,
- brzydka deska rozdzielcza Ci nie przeszkadza ;)
To wybierz Junaka

Jeżeli chcesz czegoś więcej, to wybierz Kymco Downtown 300i ^^ Niestety kolory do wyboru również są nudne i niewidoczne na drodze (no, może poza białym :P ).

Ps Znalazłem Kymczaka w podejrzanie niskiej cenie http://ogloszenia.wp.pl/motocykle,Skuter,Kymco,Downtown,2012r,9411625.html?S[mrk]=198&S[mdl]=1166805 ale może warto sprawdzić :P

Ps2 Zanim zdecydujesz, to przejedź się, albo przynajmniej usiądź na każdym z nich przez chwilę.

//edit
Fakt, pewnie netto. Sam się sporo zastanawiam co bym chciał kupić i stąd tyle przemyśleń =)

Hmm, znalazłem chyba jeden z klonów rometopodobnych http://moto.allegro.pl/honda-kreidler-jonwey-i2090953257.html Oczywiście w bajki nie wierzę. To na pewno Honda nie jest :)

dzięki za porównanie:), muszę przysiąść do każdego jak radzicie, a co do kymco downtown to chyba jest cena netto. z vatem ponad 17.000 będzie kosztował.