Witam!! Mam problem z skuterem Kingway Koyot 50, jedzie maksymalnie 50 km/h i pod większą górkę ma problem aby podjechać, pod małą górkę jak jest rozpędzony to bez problemu podjeżdża, a pod większą traci moc i staje w połowie górki, ale gdy się odpycham to jedzie, tak samo kiedy zejdę z niego i trzymam gaz to też jedzie jedzie. Rolki na wariatorze wymieniłem, bo były już zużyte, dałem takie same bo kiedyś dobrze jechał, potrafił się rozpędzić nawet do 70 km/h pod górkę i to w dwie osoby, a teraz ledwo co 50 km/h po prostej drodze i jak jadę sam. Sprzęgło sprawdzałem i okładziny jeszcze są, tutaj daje linki do zdjęcia okładzin. Proszę o pomoc bo nie wiem co może być tego przyczyną
nakrętka sprzęgła widze profesjonalnie odkręcana przecinakiem i młotkiem
70km/h pod górke w dwie osoby przy 50cm silniku? to chyba zbytni optymizm. Ale pomijając… może po prostu cylinder ma dość i nie ma mocy (zmierz kompresje) a może gaźnik się rozregulował/rozkalibrował i nie ma mocy. Filtr powietrza czysty?
No z tę nakrętkę próbowałem odkręcić ale się nie udało A z tą prędkością to tak do końca nie jestem pewien, bo kuzyn podobno tyle jechał, no ale pomijając to kompresje nie mam czym zmierzyć, ale jest dobra (była słaba, ale po regulacji zaworów znacząco wzrosła i teraz pali o za pierwszym razem) Gaźnik jest nowy i go regulowałem, silnik chodzi płynnie nie przygasa, ani nie ma wysokich obrotów. A ten filtr powietrza właśnie muszę wyczyścić, ale to od tego też może być? A te okładziny sprzęgła są w dobrym stanie? czy są do wymiany? Ten skuter ma też problem ruszyć z miejsca pod małą górkę, jak dodam gazu to próbuje jechać, ale bardzo powoli i tylko parę cm.
kompresji nie masz czym zmierzyć ale jest dobra. no ok. od razu możesz założyć że wszystko jest dobre i nic nie sprawdzać - tylko wtedy od razu zakładamy że nie ma problemu z niczym.
To nie tak się podchodzi do napraw że coś zakładasz. To się sprawdza.
No tak zgadzam się z tobą, ale nie mam czym zmierzyć tej kompresji, a taki miernik trochę kosztuje. A ten cylinder może być już do wymiany po około 8 tyś km? Ten skuter stał też przez parę lat nie używany, był tylko przepalany raz na rok.