skuter do ok. 3000 zł

Mam zamiar się pozbyć chiniola i przesiąść się na coś znacznie lepszego. Jaki skuter polecacie: będę miał przeznaczone ok. 3000 zł i mam ok. 185 cm. wzrostu ?

Dozbieraj trochę i w przedziale 3-4tys już coś będziesz mógł zdzialać. Na twój wzrost odpowiednia by była Gilera Runner - klasa sama w sobie. Ale na twoim miejscu nie pogardziłbym też Aprilią SR czy Speedfightem 2. Poszukaj na allegro, często są ciekawe oferty.

Zły dział. Przenoszę. Warn.

Witam. Dla Ciebie najlepszy byłby Runner, ale za 3000zł raczej nie kupisz. Więc za 3000 polecam z czystym sumieniem Aprillie Sr 50 i Peugeot Speedfight 2 (tak jak kolega wyżej). Speeda miał mój kuzyn i to zarąbisty skuter! Po tuningu leciał mu 115km/h. W tej cenie polecam jeszcze Piaggio NRG, ale na twój wzrost może był trochę za mały. Pozdrawiam

A moglibyście daćmi propozycje jak najtańszych i dobrych runnerek ?

jak jest najtańsza to raczej nie jest dobra… za 3000zł dobrej Run’ki nie kupisz. Chyba ze naprawde jakaś mega okazja. Jak masz 3000 to lepiej rozejrzyj się za SRka bo w tej cenie znajdziesz lepszą SRkę niż runnerke. Tak mi się wydaje.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M789039 czy http://moto.allegro.pl/item374979335_gilera_runner_50cc_nie_aerox_speedfight_neos_.html czy http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M778645 Co w nich jest nie tak ? Mają poukrywane jakieś wady ?

nie ale zobacz na rok produkcji :wink: osobiscie uwazam runnery w starszej wersji za paskudne :-/

Niby nie ale powiem Ci że ja mam z 2001 malage i mam problemy. Tzn nawet głupie uszczelki się zużywają. Lepiej kupić młodszy i mieć spokój niż kupić niby runnerke wyższej klasy ale starszą bardziej zużytą.

Runnera za 3000zł to raczej kupisz dosyć starego… chyba, że z małym przebiegiem coś znajdziesz. Z dużych, a dosyć tanich skuterów mogę Ci polecić Betą Eikon (mogłem się pomylić z modelem, ale chyba nie). Jest to duży skuter, wygodny, a zazwyczaj nie kosztujący więcej niż 3000-3500zł… a ma ten sam silnik co Aerox - Minarelli LC.

jakie są dolegliwości starszych runnerekm [ok. 8-mio letnich (wartość 3000-3500)] ?

Hm. opony do wymiany jeżeli dawno nie zmieniane, może był wyblaknięty kolor jeżeli nie był malowany, uszczelki mogly się pozużywać i trzeba powymieniać, pasek, rolki sześciokątne i tak mogę wymieniać… jeżeli ktoś wszystko regularnie wymieniać to wszystko powinno być ok. no wiadomo że wszystko się po paru latach zużywa… klocki hamulcowe itd

Podałeś to, co trzeba sprawdzić przy zakupie każdego skutera. Jemu raczej chodziło o “choroby” runnerów używanych. Więc jak pewnie każdy wie, bolączką Runnerów jest przedni amortyzator. Potrafił nawet po 1000-2000km juz nie funkcjonował prawidłowo. Chodzi mi o wylewający się olej spod nich. Naprawa tego nie jest droga, ale to zawsze coś. Komplet do uszczelniania z wymianę nie powinien przekroczyć 100 zł… Reszta w runnerze to raczej zalety.

Jakbym kupił zadbanego ruunerka (3000-3500 zł) to muszę się martwic , ze nagle przyjdą jakieś wielkie koszta ?? czy opłaca się zmienić z rocznego chiniola na taka starsza runnerke ?

Trudno powiedzieć. Nie wiem jak w starszych rocznikach ale w 2003 i wyżej jest tak że pada jakiś wałek (średnio po ok. 15 tys km) Ziomkowi właśnie to padło, tzn piszczy mu coś w przekładni i podobno to jest wada fabryczna. A jeżeli o takie rzeczy pytasz to wejdz na forum runnera (www.runner.com ). Jak znajdziesz dobrego to lepszy runner. chociaż 98 to ciężko… PS. Mam nadzieję że nie dostane warna za promowanie innego forum, to raczej służy jako pomoc koledze

Runnerka z małym przebiegiem będzie dużo lepsza niż chińczyk. Może z awaryjnością będzie podobnie, bo runner kilku letni, a chinol prawie nowy. Ale Runner komfortem i wszystkim innym będzie przewyższać Twoj terażniejszy skuter. Śmiało szukaj runna z małym przebiegiem i na pewno będziesz zadowolony. Są to bardzo wytrzymały silniki, kumpel ma w NRG ponad 30 000 i chodzi ładnie.