Skuter do 4500 zł? Pomocy.

Jestem nowy na forum. Mam pytanie, chciałbym kupić skuter do 4000zł (4500max. jak rodzice jeszcze dołożą). To tak, boję się kupić używany skuter chociaż tak bardzo podoba mi się taka yamaha aerox. Nie chcę być oszukany. Na co patrzeć przy zakupie używanego takiego skuter ? Jak nie dać się nabrać ? Czy lepiej jakiś nowy skuter np. keeway hurricane ? Jestem z okolic Augustowa jak znajdziecie blisko jakiś używany skuter możecie dać linka. Tylko nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie takiego skutera. 4500zł dla mnie to nie małe pieniądze zbierałem je od komunii i nie chcę być oszukany. Dziękuję.

Jeśli nie masz pojęcia w tym temacie ani nikogo kto może Ci pomóc, nie pchaj się w używany.

Keeway Hurricane jest beznadziejny, mały i pali jak smok. Kuzynka ma i spala jej prawie 5l/100km. Kup Zipp Quantum R - duży wygodny skuter ze wspaniałym nowoczesnym wyglądem. Jak będziesz dbał to będzie jeździł latami.

Michalk001 napisał:

Keeway Hurricane jest beznadziejny, mały i pali jak smok. Kuzynka ma i spala jej prawie 5l/100km. Kup Zipp Quantum R - duży wygodny skuter ze wspaniałym nowoczesnym wyglądem. Jak będziesz dbał to będzie jeździł latami.

co ty mu radzisz kupić? chińskiego zippa z carrefoura?

damian a gdzie ty mieszkasz?

Mieszkam w Suwałkach, ale dużo czasu spędzam na działce blisko Augustowa. Chciałbym mieć takiego aeroxa. Co mam sprawdzać przy kupnie takiego skutera ? Nie chce jakiegoś quantuma bo na światłach zanim rusze to czerwone będzie(miałem kiedyś zippa nie pamiętam modelu).

najlepiej wszystko tzn. silnik opony przyczepność i czy sie coś nie tłucze sprawdzić rozrusznik

Damian Truch... napisał:

Tylko nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie takiego skutera.

Tak jak pisałem, nie pchaj się w używkę.
Ale jak musisz na początek sprawdź:
W jakim stanie ogólnym są plastiki. Zobacz czy wszystkie się trzymają na miejscu, czy mają oryginalne mocowania. Wszystkie rysy i pęknięcia to potencjalny szlif.
Czy silnik pracuje równo na niskich obrotach, czy ładnie i równo wkręca się na obroty. Oglądaj skuter zawsze na zimnym, a nie rozgrzanym silniku i nie daj sobie wmówić, że przed Tobą był klient i dlatego jest gorący.
Stan opon i ich wiek. Jeśli były zmieniane poproś o pokazanie starych. Czy były *palone* łatwo poznasz.
Wszystkie przełączniki czy działają, światła, kierunki itp.
Obejrzyj silnik od spodu czy się nie *poci* jak się rozgrzeje i czy wycieków nie ma.
Lagi z przodu - sprawdź pod gumami czy nie ciekną.
Przejedź się puszczając kierownicę i zobacz czy kierownica nie wibruje, czy nie ściąga go na którąś stronę.
Na przebieg nie patrz bo i tak pewnie kręcony jak wszędzie.
Szukaj raczej wśród dorosłych sprzedających i tylko prywatne ogłoszenia. Uczciwi handlarze to rzadkość.
Jeśli cokolwiek wyda Ci się podejrzane - odpuść.
Nie kieruj się emocjami i nie kupuj oczami :)

a czemu ma niby nie kupować używki? ja kupiłem i jeździ bez problemu przynajmniej nie trzeba docierać

ziomek1 napisał:

a czemu ma niby nie kupować używki? ja kupiłem i jeździ bez problemu przynajmniej nie trzeba docierać

Bo po pierwsze to dla niego duża kwota i jak umoczy będzie żal.
Po drugie nie ma chłopak w ogóle o tym pojęcia.
Po trzecie większość używek, szczególnie po młodzieży, to trupy wiecznie rozbierane, składane, tuningowane itd.
Wpakuje się i będzie płacz.
Niech kupi używkę, ale z kimś kto się na tym zna a nie samemu na podstawie *opowieści*.

Damian Truch... napisał:

Nie chce jakiegoś quantuma bo na światłach zanim rusze to czerwone będzie(miałem kiedyś zippa nie pamiętam modelu).

Ten którym jeździłeś , miał czterosuwowy silnik , więc mógł być trochę mułowaty. A Quantum R to dwusuw , tak jak Aerox, więc na pewno nie wyjedzie z pod świateł ostatni.

http://www.okazje.info.pl/okazja/motoryzacja/kymco-agility-50-4t.html?utm_medium=partner&utm_source=skuterowo&utm_campaign=skuterowo a może taki
nowy, nie chiński, dobrej firmy

jak kupowac chinski skuter to tylko 2T no chyba ze nie zalezy Ci na mocy to 4T - mniej pali. W uzywki sie nie pchaj, Zipp quantym classic 2T mocny silnik 4.3 KM chociaz widzialem go w realu i strasznie duzy jest. Jego cena to 3799 zł. a 4t 3699 zł :)

Hodanka napisał:

http://www.okazje.info.pl/okazja/motoryzacja/kymco-agility-50-4t.html?utm_medium=partner&utm_source=skuterowo&utm_campaign=skuterowo a może taki
nowy, nie chiński, dobrej firmy

no wreszcie ktoś normalny

Jak bym dobrze mu się przyjrzał z mechanikiem i zrobił to co powiedział maxell to mogę spróbować kupić jakiegoś aeroxa ?

Ludzie znalazłem w mojej miejscowości skuter http://otomoto.pl/mbk-nitro-naked-yamaha-aerox-2008-r-M3699985.html. Zobaczyłbym go. Czy malowanie można zmienić ?