Witam chciałbym zakupić swój pierwszy skuter do ceny 3000zł (max 3300.
Co polecacie w tej cenie? Lepiej kupić nowego chińczyka czy może używanego, ale za to pewniejszej marki? Prosiłbym o podanie konkretnych modelów lub linków. Z góry dziękuję ;)
Jak potrafisz kupić używkę to kup markową, jeśli nie to kup sobie nówkę wprost z Chin. Konkretnie to sam napisz czego oczekujesz:
- ekonomia, dynamika
- jaki wygląd
- silnik 2T czy 4T
- mały czy duży
Czy używka czy nówka sam sobie musisz zadecydować, każdy tutaj ma swoje zdanie. Większość jeździ na chińczykach, ale nie musisz być na to skazany :)
Bardziej bym myślał nad silnikiem 2T, a co do wymiarów nie mam pojęcia... Przy wzroście 180cm i wadze 75kg wydaję mi się że skuter powinien być trochę większy. Co do wyglądu myślę że nie było by to żadnym problemem, no i bardziej dynamiczny bo watpię czy da się pogodzić dynamikę z niskim spalaniem ;)
No zawsze lepiej markową używkę ale nie wiem czy 3 tysiące wystarczą na zadbanego .
Jeżeli zależy ci na ekonomi oraz nie zależy ci na prędkości wystarczy ci chińczyk też dużo wtedy wytrzyma :D
Jeżeli chcesz nowego dobrego chinczyka polecam Benzera Oregona 2t dynamiczny zrywny i nie pali za dużo kolega ma i jest zadowolony :D
A coś z markowych? ;)
Używana Aprilia SR , Yamaha Aerox , Peugeot Speedfight 2 , Derbi GP1
I do jakiego przebiegu szukać? do 10 tyś km?
Z markowych to polecam Aprilię sr 50 , Yamahę Aerox , Peugeot Speedfight 2 , Gilerę Runner , Piaggio Nrg . Ale tak jak mówię do 3 tys ciężko znaleść coś dobrego albo ma kosmiczny przebieg albo full tuning i w każdej chwili może się rozpaść ale oczywiście zdarzają się okazję :)
Powyżej 15 tys nawet nie patrz ale też zwracaj uwagę na rok o jeżeli skuter z 2001 rok ma 3 tys przebiegu to coś nie tak ;D
A gdybym dołożył jeszcze 500 zł to już bardziej by coś wyrwał z tych firmowych? ;)
Mam na sprzedaż Peugeot Elyseo 50 rocznik 2003 przebieg 16000km bez immo
No wtedy możesz już coś znaleźć :)
Peugeot speedfight 2 206 wrc LC !
A z chinolów jaki jest wart uwagi? ;)
Ja sobie kupiłem kingway rocky jest dużo miejsca na nogi i mi sie podaba i jest fajny jedzie 60km/h z blokadami i jest spoko.
Romet 767 jest fajny. Może udałoby się dostać jakiegoś nowego w tej cenie.