Skuter dla początkującego ?

Witam.
A więc dopiero zaczynam przygodę z jednośladami i mam do Was takie pytanie, jaki skuter polecacie kupić na początek?

toros f16. Tani, dobry, jeździ ładnie, w razie wypadku pójdzie w pizdu 1500 zł, a nie 6 000 za jakieś super markowca. Jak na początek to dobry skuter. Sam takiego mam i jest SUPER

Podaj nam zakres cenowy i swój wzrost oraz wagę. Te sprzęty z marketu to zło konieczne, są dobre przy małych wymaganiach i niskim budżecie.

Romet 727
Romet sport 50s
W ostatecznosci romet bassa

Ja się przychylam do wypowiedzi Izdebskiego, na początek wystarczy skuter do 1500zł ;) Jaki? nie ważne, byle się tobie podobał ;)

Mam 180 cm wzrostu.
Na początek chcę dać około 2000 zł, a później kupić coś lepszego/ droższego.

ja kupiłem zumico quick mały, tani, wytrzymały skuter, a jak będziesz chciał ściągnąć blokady to 70 jedzie tylko wtedy licz się z większym spalaniem ;D

Kingway euroboy. Moze uzywany za ta cene ale swietna maszyna , ma prawie 5km choc swoje wazy. Pali z 3 litry a zaden 4 t nie ma szans .

Jeśli zamierzasz przesiąść się potem na coś większego to polecam ci jakąś biegówkę. Może być chińska, albo starsza.

Z chińskich 4t:
-Barton: Fighter, TZR, Sprint, Ranger Classic
-Zumico: GR 200, GR 500
-Toros: El Classico
-Zipp: Pro 50, Neken, Xrace
-Romet: Zetka, RR 50
-GB: Street

Starsze 2t:
-Simson: S51, S50, Sr50
-Romet: Ogar 200

W sumie tyle. Dobrym wyborem dla nowicjusza. Skuter uważam za coś do przemieszczania się z punktu A do punktu B. Jeżdżę obecnie Keewayem Hurricane z racji sporszej awarii Simsonka, i musze powiedzieć że przyjemniej choć było to bardziej męczące (pchanie co 5 km :D) i wolniejsze to Simson miał swój czar i urok. Nie to co Keeway. Biegi to jest to. Chociażby 3, ale zawsze coś. Przygotujesz się do jazdy na nie tylko skuterach ale również na motocyklach. Jeśli chodzi ci o przemieszczanie sie z punktu A do punktu B to bierz skuter. Jeśli chcesz mieć trochę zabawy z jazdy, bierz biegówkę.

Biegi wbrew pozorom nie są tak trudne do ogarnięcia, a dają sporo frajdy :D.

Na pewno rozważę Wasze propozycje, jeszcze ktoś ma coś do zaproponowania ? Jakieś porady/ opinie o skuterach, które zostały wymienione przez powyższych użytkowników ?

Toros f16 - 1600 zł + kask 150 zł + OC + REJESTRACJA ~ 1950 zł

Ten skuter jest dobry dla początkujących, którzy chcą się nauczyć jeździć, przekonać do skuterów itd. W razie szlifu pójdzie w błoto chińczyk za 1600 a nie jakaś yamaha za ponad 8 tys. zlotych.
Ja kupiłem tego torosa i jestem z niego zadowlony, jedyna awaria jaka mi się przytrafiła to wygięte blaszki od prędkościomierza. Mam w liczniku ponad 512 km przebiegu. Łatwo można z niego zdjąć blokady, po czym pojedzie sprzęcik 70-80km/h. Z blokadami leci 50km/h

Ogółem ja tak samo jak Rayann jestem na etapie kupna skutera i mam do wydania również coś ok. 2000zł /2200zł
A jak ze zrywnością i przyspieszeniem w torosie i Romecie 727 eco ?

Po dotarciu i ewentualnie zdjęciu blokad myślę,że nie jest źle.
Ja póki co jeżdżę swoim F16 jeszcze z blokadami i delikatnie bo mam niecałe 200 km ale uważam, że odpycha się całkiem ładnie.
Trzeba się bądź co bądź liczyć, że 50'tka to nie jakiś motor 600'ka :)

A ogółem myślicie ,że 4t na pierwszy skuter byłby ok ?
Mnie nie będzie zależało na jakieś nie wiadomo jakich osiągach gdyż skuter będzie mi służył do jazdy po mieście do szkoły czy też z kumplami rekreacyjnie poza miasto ;p

Loxik napisał:

A ogółem myślicie ,że 4t na pierwszy skuter byłby ok ?
Mnie nie będzie zależało na jakieś nie wiadomo jakich osiągach gdyż skuter będzie mi służył do jazdy po mieście do szkoły czy też z kumplami rekreacyjnie poza miasto ;p

Jak najbardziej. Po to właśnie są skutery, a posiadając 4T nie będziesz częstym gościem stacji benzynowej ;)

dodosz4 napisał:

Kingway euroboy. Moze uzywany za ta cene ale swietna maszyna , ma prawie 5km choc swoje wazy. Pali z 3 litry a zaden 4 t nie ma szans .

Kingway Euroboy to jeden z najwyższych skuterów jeśli chodzi o wysokość siedzenia więc przy twoim zwroście pasuje do ciebie ten skuterek idealnie.
Na sprzedaż mam takiego Kingwaya. Jest przerobiony na 80ccm i idzie ponad 95km/h. Czasem pójdzie nawet 100. Ale da się nim też jeździć spokojnie i wtedy pali 2,5L/100km. JBC to pisz na PW albo GG 8433653

Moim zdaniem Toros będzie za mały dla Ciebie, lepiej weź coś używanego ale markowego np. tajwańskiego za te pieniądze powinieneś dostać coś znacznie fajniejszego niż Toros. Tu jednak dużo zależy czy mieszkasz w większym mieście lub jego okolicy.

jeśli chcesz, mam zamiar sprzedawać swojego piaggio fly, na pewno nie będzie za mały
jak coś - odezwij się na PW

A co myślicie o Torosie Fresco ?

Witam.

Jak na początek myślę że będzie dobry.
Ja moim przejechałem na razie przeszło 3400km.
I jak na chińczyka jeździ się całkiem fajnie.