Skuter 4t - tylko 56km/h przy 80cm

Witam mam pytanie dotyczące skutera 4t zrobiłem z niego 80ccm wymieniłem wał cylinder głowica zawory lacuszek wariator pasek klawiatura olej moduł sportowy i maxymalna prędkość to 56km/h a pytanie mam takie co jeszcze mogę zrobić żeby był szybszy

Musi być większy Max ok 70 minimum,problemem może być filtr powietrza,gaźnik,wydech,regulacja lub jakość tego 80 lub błąd przy montażu.

Hej ja przy 60ccm jeździłem 70km/h. Filtr jest ok sprawdzałem regulacja gaźnika też jest ok nawet zmieniałem rolki ale to jest wolniejszy przy starcie. Ten wydech dał mi do myślenia ale sprawdzę to dopiero w sobotę. Będę pisał jak sprawdzę dzieki

piszesz o prędkościach pokazywanych przez prędkościomierz czy o realnych wskazaniach jakiejś aplikacji z GPS?

Mierzyłem telefonem ale pierwsze co to sprawdziłem z autem i dobrze pokazywał a skuter 56 i mniej nic więcej

Nic więcej w góre

może masz wersje z mniejszym wariatorem. mniejsza średnica wariatora i jego przełożenie tak zadziałają.
narysuj na wario kreske flamastrem po promieniu (kilka kresek) i sie przejedz. zobacz ile pasek tych kresek zetrze. jeżeli je zetrze prawie do granicy wario to masz albo poślizga paska albo małe wario

Ok sprawdze to, tylko tyle że mam nowe sprzęgło wariator i pasek to wario miał tulejki od 60ccm to miał rwanie na starcie doszedł do pewnego momentu coś o koło 50km/h i nic dalej ale jak dałem ciezejsze to max miałem 56km ale nie był tak zrywny

Cięższe rolki nie oznaczają lepszego V max. Ja na twoim miejscu dałbym lżejsze rolki i zmienił wariator na jakiś oversize.

Ok. Ale na sam początek to gaźnik zmienię

na sam poczatek sprawdź o czym piszemy zanim zaczniesz na oślep części wymieniać

Nie wymieniał bym gaźnika raczej regulacja napędu lub starego gaźnika,spróbował raz v max bez filtra raz na gąbce raz na samym pudle,a nawet ze zwężką.Czasami (żadko) ale się zdarza że Ala 80ccm w chinolku nie ciągnie jak należy przez nieodpowiedni dolot powietrza i z tzw zwężką dopiero jest kop i v max prawidłowy

Ok dzięki za wszystkie informacje w sobotę będę z tym walczyć sprawdzę wszystko a jeśli chodzi o gaźnik to nie znam jego przeszłości ale mam drogi i przy 60ccm dobrze działa i ten założę. Jeśli dojdę do tego co było przyczyną na pewno napisze a na teraz to aby przetrwać w robocie do piątku pozdro :wink:

Kupiłem komplet naprawczy do gaźnika i teraz skuter jedzie 61km/h ale też dałem lżejsze rolki do wario

No więc jeżeli dałeś lżejsze rolki i jest poprawa to oznacza tyle, że pewnie pasek już wyżej Ci nie wejdzie. Zdejmij dekiel, weź marker i narysuj taką linię od osi wariatora do jego krawędzi, przejedź się do Vmax. Potem sprawdź jak dużo z tej kreski zostało przy krawędzi wariatora. Będziesz wiedział jak wysoko wchodzi pasek. Da Ci to odniesienie do dalszej regulacji

Ok, a co dalej będę mógł regulowac? Nie miałem jeszcze 80ccm ale 60ccm szedł mi nawet 75km/h

Najpierw sprawdź to co napisałem :wink:

Ok jutro sprawdzę :wink:. Sorry przypadkiem na cislem zgłoś

Siemanko właśnie sprawdziłem wario i pasek idzie maxymalnie do góry co mogę jeszcze poprawić żeby szybciej jechał?

przeczytaj wątek od początku - średnica wariatora