Witam mam problem ze skuterem, skuter to faspider f8 mianowicie z dnia na dzień stracił moc.
Gaźnik jest nowy a nie da się wyregulować gaźnika dysza regulacji mieszanki musi być wkręcona na max żeby skuter w ogóle odpalił.
Wkręca się na obroty dopiero po przytkaniu ręką na chwilę tak w 80 % dolotu i na kilka minut jak dodam gaz ładnie chodzi. Jak wyłącze zapłon i po chwili włączę to ciężko z filtrem już odpalić a bez filtra z przytkaniem ręką odpala.
I jeszcze pytanie czy jak całkiem przytkam ręką dolot to powinno paliwo na ręke pryskać ?
Prosił bym o pomoc ![]()
może ten nowy gaźnik ma założoną zbyt małą dysze główną skoro musisz drastycznie ograniczac ilość powietrza wpadająca do gaźnika.
Inne mozliwości (ale może występują równoczeście) to spadła kompresja i/albo nie trzyma zawór membranowy jeżei ci pluje paliwem na ręke w strone filtra.
Standardowo od pomiaru kompresji MANOMETREM bym zaczynał zabawe.
Dysze zakładałem i mniejszą i większą efekt ten sam teraz jest 50 dysza wkręcona(na starym gaźniku było tak samo).
Kompresja wynosi 5 barów więcej nie chce nabić ale i na starym cylindrze i na nowym kompresja tyle samo wynosi.
Wymieniałem też uszczelniacze dwa od strony wariatora i sprzęgła i jeden od strony zapłonu. sprawdzałem też ciśnienie w silniku leak down testerem to niby wszystko jest w porządku.
Czy możliwe że jest problem z podciśnieniem przy takich usterkach ?(wcześniej zauważyłem że filterek paliwa się napełniał do połowy chociaż a teraz się nie napełnia za bardzo)
50 to bardzo mało.
ILE większa dysze zakładałeś??
kompresja 5 barów (jeżeli prawidłowo mierzysz) sugeruje że to złom. 9 i więcej by było ok. 12 i więcej by było bardzo dobrze. Jak masz 5 bar kompresji to masz mega nędzne podciśnienie.
Zakładałem 70 80 105 nic to nie zmieniło.
No właśnie tak myślę tylko pytanie gdzie może być jakaś nieszczelność czy coś podobnego
Na odpalonym silniku psikałem też plakiem w różne miejsca i nic w ogóle skuter nie reagował.
A kompresję mierzyłem na full gaz i czy na zimnym silniku czy na ciepłym jest to samo ze startera i z rozrusznika to też nie ma różnicy
ale masz 5 barów kompresje. to już niczego innego niemusisz szukać. cylinder masz do wymiany
Tak jak pisałem wcześniej cylinder jest nowy i taka sama kompresja i na starym i na nowym cylindrze.
Może manometr oszukuje i tak naprawdę kompresja jest bo jak wykręcę świecę czuć pod palcem że jest tak samo z kopki jakiś tam opór daje.
nie no. to jak czuć pod palcem to juz wszystko super. wiadomka. najlepszy pomiar.
wyjaśnie:
nie wiem co zrobiłes źle z tym nowym cylinderm ale masz 5 bar kompresji. Poniżej 9 w zasadzie cylindry kwalifikują sie do wymiany/naprawy.
Wiec nie ma znaczenia że coś jest nowe - trzeba to jeszcze umieć poprawnie poskładać.
Może faktycznie coś źle założyłem posprawdzam i dam znać
Sprawdziłem i niby wszystko w porządku jest zmieniłem świecę i dyszę wkręciłem 70 to teraz skuter jak ciepły to ładnie chodzi i na obroty wchodzi i na wolne obroty też trzyma.
Problem jedynie z odpaleniem na zimnym silniku ciężko odpalić i nie wkręca się na obroty.
Jakiś pomysł ?
ale dalej masz 5 bar kompresji?
Tak dalej 5 bar jest,max 5.5 wykręci z rozrusznika
no to nie pisz że “niby wszystko jest w porządku” bo nie jest. Uparcie nie tu naprawiasz problem gdzie jest.
Jeżeli kompresja jest niska to paliwo odparowywuje gorzej. Dawka jaką normalnie powinien przyjąć go zalewa. Stad problemy z rozruchem i regulacją.
No ok ale skoro góra jest szczelna to gdzie ta kompresja może się gubić ?
niekoniecznie może sie gubić. mozesz jej po prostu nie budować.
Ja nie zakładam że góra jest szczelna bo tego nie widziałem ale powiedzmy że jest.
Zostaje kwestia pierścieni i gładzi, jest kwestia czy głowice masz z zestawu z cylinderm czy sobie ją przełożyłes ze starego gara i masz tam wielką komore sprężania, jest kwestia wysokości uszczelek miedzy cylinderm a blokiem, jest kwestia dobrania cylindra do długości korbowodu.
Może sobie zrób test drucikiem z cyny ile masz tej przestrzeni nad tłokiem (tzw squish sobie zmierz).
W każdym razie z kompresją 5 bar to nie ma o czym gadać nawet.