Skuter 2t nie wchodzi na obroty

Witam mam problem ze skuterem, skuter to faspider f8 mianowicie z dnia na dzień stracił moc.
Gaźnik jest nowy a nie da się wyregulować gaźnika dysza regulacji mieszanki musi być wkręcona na max żeby skuter w ogóle odpalił.
Wkręca się na obroty dopiero po przytkaniu ręką na chwilę tak w 80 % dolotu i na kilka minut jak dodam gaz ładnie chodzi. Jak wyłącze zapłon i po chwili włączę to ciężko z filtrem już odpalić a bez filtra z przytkaniem ręką odpala.
I jeszcze pytanie czy jak całkiem przytkam ręką dolot to powinno paliwo na ręke pryskać ?
Prosił bym o pomoc :frowning:

może ten nowy gaźnik ma założoną zbyt małą dysze główną skoro musisz drastycznie ograniczac ilość powietrza wpadająca do gaźnika.
Inne mozliwości (ale może występują równoczeście) to spadła kompresja i/albo nie trzyma zawór membranowy jeżei ci pluje paliwem na ręke w strone filtra.
Standardowo od pomiaru kompresji MANOMETREM bym zaczynał zabawe.

Dysze zakładałem i mniejszą i większą efekt ten sam teraz jest 50 dysza wkręcona(na starym gaźniku było tak samo).
Kompresja wynosi 5 barów więcej nie chce nabić ale i na starym cylindrze i na nowym kompresja tyle samo wynosi.
Wymieniałem też uszczelniacze dwa od strony wariatora i sprzęgła i jeden od strony zapłonu. sprawdzałem też ciśnienie w silniku leak down testerem to niby wszystko jest w porządku.
Czy możliwe że jest problem z podciśnieniem przy takich usterkach ?(wcześniej zauważyłem że filterek paliwa się napełniał do połowy chociaż a teraz się nie napełnia za bardzo)

50 to bardzo mało.
ILE większa dysze zakładałeś??

kompresja 5 barów (jeżeli prawidłowo mierzysz) sugeruje że to złom. 9 i więcej by było ok. 12 i więcej by było bardzo dobrze. Jak masz 5 bar kompresji to masz mega nędzne podciśnienie.

Zakładałem 70 80 105 nic to nie zmieniło.
No właśnie tak myślę tylko pytanie gdzie może być jakaś nieszczelność czy coś podobnego :face_with_raised_eyebrow: Na odpalonym silniku psikałem też plakiem w różne miejsca i nic w ogóle skuter nie reagował.
A kompresję mierzyłem na full gaz i czy na zimnym silniku czy na ciepłym jest to samo ze startera i z rozrusznika to też nie ma różnicy

ale masz 5 barów kompresje. to już niczego innego niemusisz szukać. cylinder masz do wymiany

Tak jak pisałem wcześniej cylinder jest nowy i taka sama kompresja i na starym i na nowym cylindrze.
Może manometr oszukuje i tak naprawdę kompresja jest bo jak wykręcę świecę czuć pod palcem że jest tak samo z kopki jakiś tam opór daje.

nie no. to jak czuć pod palcem to juz wszystko super. wiadomka. najlepszy pomiar.

wyjaśnie:
nie wiem co zrobiłes źle z tym nowym cylinderm ale masz 5 bar kompresji. Poniżej 9 w zasadzie cylindry kwalifikują sie do wymiany/naprawy.
Wiec nie ma znaczenia że coś jest nowe - trzeba to jeszcze umieć poprawnie poskładać.

Może faktycznie coś źle założyłem posprawdzam i dam znać

Sprawdziłem i niby wszystko w porządku jest zmieniłem świecę i dyszę wkręciłem 70 to teraz skuter jak ciepły to ładnie chodzi i na obroty wchodzi i na wolne obroty też trzyma.
Problem jedynie z odpaleniem na zimnym silniku ciężko odpalić i nie wkręca się na obroty.
Jakiś pomysł ?

ale dalej masz 5 bar kompresji?

Tak dalej 5 bar jest,max 5.5 wykręci z rozrusznika

no to nie pisz że “niby wszystko jest w porządku” bo nie jest. Uparcie nie tu naprawiasz problem gdzie jest.
Jeżeli kompresja jest niska to paliwo odparowywuje gorzej. Dawka jaką normalnie powinien przyjąć go zalewa. Stad problemy z rozruchem i regulacją.

No ok ale skoro góra jest szczelna to gdzie ta kompresja może się gubić ?

niekoniecznie może sie gubić. mozesz jej po prostu nie budować.
Ja nie zakładam że góra jest szczelna bo tego nie widziałem ale powiedzmy że jest.
Zostaje kwestia pierścieni i gładzi, jest kwestia czy głowice masz z zestawu z cylinderm czy sobie ją przełożyłes ze starego gara i masz tam wielką komore sprężania, jest kwestia wysokości uszczelek miedzy cylinderm a blokiem, jest kwestia dobrania cylindra do długości korbowodu.
Może sobie zrób test drucikiem z cyny ile masz tej przestrzeni nad tłokiem (tzw squish sobie zmierz).
W każdym razie z kompresją 5 bar to nie ma o czym gadać nawet.