Nie działa filmik
Nie łaska kliknąć raz na niego ?? Wtedy cie przekieruje na stronę youtube i będzie działac
Silnik wankla to niezły wynalazek moze kiedys doczekamy się czasów ze będzie na tyle dopracowany ze będzie mieć dużo mocy małą pojemności i mało palił
SiWy napisał:
ze będzie mieć dużo mocy małą pojemności i mało palił :D
xDD Takie rzeczy to tylko w erze :lol:
Dla mnie Diesel z Common Railem zawsze na pierwszym miejscu był :P
Sory za odkop, ale znalazłem coś co jest związane z tym tematem :P.
http://www.youtube.com/watch?v=tKayagHUCw8&feature=rec-HM-rn
http://www.youtube.com/watch?v=MXW3oTWZ5YQ&feature=related
Ten silnik można by przecież z łatwością zaadoptować do którejś z biegówek 50cc. Mocy trochę to ma (48HP), więc ciekawe jakie byłyby efekty. :mrgreen:
więcej o tym karcie http://www.karting1.co.uk/wankel-kart-test.htm
OMG! 50ccm 48KM ?! kosmos xD
Hueh A ciekawe jak z wytrzymałością tego
FFAAJJNEE
Hueh A ciekawe jak z wytrzymałością tego
Wytrzymałość normalna ;]. Wankel ma to do siebie, że ma bardzo dużą moc w stosunku do pojemności, bez jakichś kosmicznych wysileń. zupełna seria, pewnie miałaby coś koło 20-30KM, jedyną wadą byłoby spalanie. Silniki te palą dość dużo (przykłądowo mazda rx-7 3generacji. 1300ccm, dwuwirnikowy silnik, biturbo moc 250KM kręci max. 9tys obrotów [podobno jest przyblokowana, a po odblokowaniu kręci +/-12k, ale tego nie wiem na 100%] podczas ostrzejszej jazdy na autostradzie pali średnio 20l.) Spalanie jest spowodowane tym, że "rogi" tłoka się ścierają i przez to puszczają trochę benzyny.
corey wystarczy że dopracują jakoś materiał z którego robione są kanty bo jak byś zauważył na kantach rotora jest coś w stylu plastiku albo bóg wie co
bez problemu ktoś mający pieniądze zaadaptuje 50ccm wankel do skutera … niedawno widziałem gdzie na forum aerox’a ze skrzynią od AM6 cylinder o mocy 20km i prędkość max na poziomie 160km na godzine
corey wystarczy że dopracują jakoś materiał z którego robione są kanty bo jak byś zauważył na kantach rotora jest coś w stylu plastiku albo bóg wie co
no niby tak, ale zauważ że gdyby to było takie proste to mazda już dawno by to zrobiła. W końcu to oni od ok. 40 lat wypuszaczają seryjny samochód z tym silnikiem. :573:
no to mówię dopracują wadą silnika wankla jest to że styk pierścieni mam małą powierzchnie i gdy tłok pracuje pierścienie dolegają pod różnymi kontami i naciskiem
muszą jakoś to zmodyfikować nie wiem nie znam się na tym
ale musimy czekać
aha i trzecią wadą jest to że gdy tłok przechodzi nad otworami świecy powstaje szczelina między komorą spalania a komorą sprężania
Ja czytałem własnie że ten Wankel ma małą wytrzymałość bo to jego główna wada bo się szybko kanty tego “tłoka” ścierają a szybko tego typu silnika nigdzie nie wsadzą do żadnej 50 bo naprawa tego jakiś szlif albo chociaż nowy tłok czy te pierścienie kosztują pewnie kilka krotonie więcej niż te zwyczajne.
a jak samochodzikowi 250konnemu się ciśnie i spala 20litrów to nie jest tak źle bo auta na zwykłych tłokach z mocą 250koni palą w podobnych granicach.
[ Dodano: 09-08-2009, 11:03 ]
JacoPL,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_z_tłokiem_obrotowym
nie ma żadnej szczeliny, silnik jest dopracowany i coś takiego było by niedopuszczalne.
Mafioz, 400 konne auta ze zwykłym silnikiem przy piłowanniu spali ci 20 l .
dziwne bo bmw mojego wójka co ma 113 koni jakoś tak silnik 1.8 pali 9 litrów beny jak normalnie jeździ a nie ciśnie jej więc jak by pocisnął to z 12 by wzięła a ma 113 koni to gdzie auto 400 konne 20 litrów spali przy piłowaniu?
Mówimy o silniku Wankla!Mafioz napisał:
to gdzie auto 400 konne 20 litrów spali przy piłowaniu?
Jasiu226, chyba nie zrozumiałeś o czym rozmawiamy z kamil102
więc może wyjaśnię, powiedziałem że jak wankel 250konny pali te 20litrów przy piłowaniu to nie tak dużo bo silniki ze zwykłym tłokiem palą w podobnych granicach ale kamil się nie zgodził i powiedział że zwykły silnik 400konny spali 20 litrów podczas piłowania więc mu przedstawiam swoje myśli więc tu jakiegoś nieporozumienia nie ma i wiem o czym gadamy…
A tak poza tym to to jest nonsens więc wiesz :->
Mafioz, to ja nie wiem jaką Twój wujek ma BMW . Mój kolega ma merca secka (czy jak to się tam nazywa) Z silnikiem 5,6 litra sprawdzali na hamowni wyszło 425 koni i przy szybkiej jeździe bierze 20-25 litrów …
heh no to dziwny ten mercedes strasznie a bmw jest z rocznika bodajże koło rocznika 99 i to jest bmw e36 1.8 i nie jest jakaś zajeżdżona jest w bdb stanie.
No to ten mesiek to musi być wersja AMG.